Hlavní obsah

Trochu komplikace, nikoli však zásadní, nemá trenér Vrba problém s absencí kapitána Rosického

Praha

Nakonec cestoval k přípravě do Finska jen se sedmnácti hráči, neboť kapitána národního týmu Tomáše Rosického sklátilo nachlazení a střevní problémy k tomu. „Už z Londýna se vrátil indisponován, ale i tak jsme čekali až do rána, zda se jeho zdravotní stav nezlepší. Nakumulovalo se toho na něho zřejmě moc, dolehla na něho celková únava z finále FA Cupu i následných povinností, které musel v klubu absolvovat,“ přiznával reprezentační trenér Pavel Vrba, že o jistý, nikoli však zásadní, zásah do jeho plánů a představ jde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Před cestou do Finska jste nijak netajil, že s kapitánem Rosický tentokrát napevno počítáte a míníte ho na hřišti ponechat déle, než v první přípravě proti Norům, nakonec ale s vámi do Helsinek nepřiletěl. Nabourala vám jeho absence hodně plány?

O jistou komplikaci jde, ovšem nikoli zásadní. Pro mě bude podstatné, aby Rosický byl k dispozici v podzimních kvalifikačních zápasech.

V Helsinkách se bez něho budete muset ve středu obejít, neuvažoval jste tudíž o tom, že byste ho povolal na červnovou přípravu proti Rakousku?

Budeme se domlouvat až po návratu z Finska. Tomáš se těšil, že si v Helsinkách zahraje delší dobu, neboť v Arsenalu se v poslední době na hřiště tolik nedostával a já skutečně počítal s tím, že ho nechám hrát déle než jen poločas, jako tomu bylo s Norskem. Tak jsme byli ostatně domluveni, jenže vše dopadlo vzhledem k jeho zdravotním problémům jinak. Mrzí nás to oba.

Odpověď, zda bude Rosický schopen a ochoten nastoupit v Olomouci proti Rakušanům, nezazněla...

Tomáš zůstává v Praze, a proto jsme si řekli, že se v příštích dnech spojíme nebo se sejdeme a řekneme si, co a jak.

Bude muset hodně přeskupit složení mužstva a měnit záměry, když nebudete mít v Helsinkách kapitána k dispozici?

O jistou komplikaci pochopitelně jde, ale do středu hřiště jsem povolal pět hráčů, takže jsem vůbec neuvažoval o tom, že bych narychlo sháněl náhradníka. Poradíme si...

A co rozestavení a herní pojetí vašeho výběru? To se při absenci Rosického a ohledem na soupeře rovněž měnit nebude?

Neurčuji rozestavení podle toho, jak hraje soupeř, takže to naše zůstává stejné. Jen hráči budou mít trochu jiné povinnosti.

Budete konkrétnější?

Prioritně jsme hledali řešení, jak hrát proti Finům a jejich rozestavení, jež je jiné, než tomu bylo v případě Norska a prvního přípravného zápasu na jaře. Hráči ví, jak Finové hrají a teď uvidíme, jak naplní to, co jsme si ukázali a co na nich chceme.

Docela zajímavé bude, zda tentokrát nasadíte do útoku oba mladíky Václava Kadlece a Vydru?

Řešení nachystané mám, ale zatím nebudu mluvit o tom, zda zahrnuje Kadlece s Vydrou.

A co řešení role kapitána? I to už jste nachystal?

Nikdy jsem hráčům neurčoval, kdo má být kapitánem. Je jen a jen na nich, aby si ho sami určili a vybrali ze svého středu hráče s přirozenou autoritou. Možná, že je dokonce stanoveno, kdo dělá při neúčasti Rosického a Čecha kapitána.

Dostanou ve Finsku příležitost zase všichni hráči?

Pochopitelně. Řídil jsem se touto filosofií v klubu, řídím se jí i v národním týmu. Ostatně, už proti Norsku tomu tak bylo, i když některým lidem to třeba nebylo po chuti. I tentokrát ale dostanou prostor všichni nominovaní. A nikoli jen na minutu, protože od toho s námi nejsou. Jen u gólmanů mám připravené jiné řešení, jež má spojitost s následnou přípravou proti Rakousku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články