Hlavní obsah

Zátopek tady získal tři zlaté, ale já tu hrál finále ME, trumfoval Vrba v Helsinkách

Helsinky

Vešel do místnosti v hotelu Hilton, pohlédl na tabuli a začal se smát. Těsně před dnešní tiskovou konferencí trenéra Pavla Vrby v Helsinkách totiž zástupci českých médií nahodili sestavu, která by mohla vyběhnout ve středu proti Finům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba v nové bundě.

Článek

„Jste hodně blízko. Vzhledem k tomu, že vy novináři máte vždycky pravdu, tak ji máte zase," smál se Vrba. Tu první větu však myslel vážně. Jaká jedenáctka stála na tabuli? Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Kadlec, Limberský - Dočkal, Darida, Hořava, Hušbauer, Krejčí - Vydra.

Vrba byl v dobré náladě, přestože jej mrzí absence kapitána Tomáše Rosického, který měl proti Finům odehrát větší část zápasu. A protože chybí i jeho zástupce Petr Čech, povede tým proti Finům nový kapitán. „Je na hráčích, koho si zvolí. Asi to bude ten nejzkušenější," podotkl Vrba. Z výběru, který je v Helsinkách, má nejvíc startů obránce Michal Kadlec...

Pro Čechy je Olympijský stadión v Helsinkách posvátné místo, neboť na něm při OH 1952 třikrát triumfoval legendární běžec Emil Zátopek.

Napodobí Brücknerův tým?

V úterý si na něm v příjemně teplém počasí hodinku zatrénovali, ve středu od 18 hodin tu podstoupí druhý ze tří testů před podzimním vstupem do kvalifikace o EURO 2016. Dýchla na Vrbu atmosféra stánku, který před 62 lety nekonečně dlouho Zátopkovi aplaudoval?

„Hrál jsem tady v roce 1982, není to pro mě nic nového," vystřelil od boku s úsměvem ve tváři. Tehdy v Helsinkách totiž Vrba usiloval s československým národním týmem do 18 let o titul mistrů Evropy. Neúspěšně. „Finále se Skotskem jsme prohráli 1:3. Věřím, že teď bude výsledek úplně jiný."

Ten, na který zde na podzim 2005 dosáhlo Brücknerovo mužstvo, by jistě bral. Výhra 3:0 tehdy nasměrovala reprezentaci do baráže, z níž se nakonec s navrátilcem Pavlem Nedvědem probojovala na MS v Německu.

Jak dopadne středeční duel české fotbalové reprezentace proti Finsku?
Výhrou České republiky
62,8 %
Remízou
17,7 %
Výhrou Finska
19,5 %
Celkem hlasovalo 4821 čtenářů.

Reklama

Související témata: