Hlavní obsah

Češi bez Rosického jdou na Finy. Chtějí jim vrátit potupu z Teplic

Helsinky

Bez kapitána Tomáše Rosického, kterého přemohla střevní viróza, nastoupí český národní tým na Olympijském stadiónu v Helsinkách (od 18 hodin, přímý přenos na Sport 1) k přípravě proti Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté (vpředu zleva): Pavel Kadeřábek, Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí, Michal Kadlec, Václav Kadlec, Josef Hušbauer a Matěj Vydra během tréninku fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku.

Článek

Jedná se o druhý test pod novým trenérem Pavlem Vrbou, v březnové premiéře uhrála reprezentace doma s Norskem remízu 2:2. Ve finské metropoli by se ráda prezentovala o něco výraznějším způsobem než posledně, navíc Finům mají Češi co vracet, neboť na podzim 2012 v Teplicích s nimi po slabém výkonu prohráli 0:1.

„Chceme to zvládnout jinak než v Teplicích, předvést jiné nasazení. Víme, co se stalo, nechceme dopustit, aby se to opakovalo," řekl záložník Vladimír Darida.

Vrba hodlá protočit v poli všech patnáct hráčů. Zářijový start do kvalifikace o EURO 2016 se blíží, kouč potřebuje vyzkoušet co nejvíc fotbalistů. Celý zápas by měl odchytat Tomáš Vaclík, jeho parťák Marek Štěch by zase měl nastoupit v nadcházejícím duelu s Rakouskem (3. června v Olomouci).

„Nemá cenu brát hráče proto, aby odehráli jednu minutu. Budu chtít dát všem alespoň nějaký solidní prostor. Samozřejmě, někdo bude hrát víc, někdo míň," uvedl Vrba, který si nemyslí, že Finsko je slabší, než byli Norové.

Bez Rosického i Čecha. Kapitánem bude Kadlec

„Všechna mužstva v současné době mají organizaci, výborně připravené hráče, kteří působí v zahraničních ligách. Čeká nás soupeř, který sice na fotbalové mapě nepatří mezi top týmy, ale rozdíly ve fotbale se neustále vyrovnávají," podotkl kouč.

Komplikací je neúčast kapitána Tomáše Rosického, který onemocněl střevní virózou a do Finska neodletěl. Přitom Vrba počítal, že jej využije v podstatné části zápasu. „Měl velkou chuť hrát, je škoda, že tu není. Hlavně si přeji, aby prošel dobrou přípravou, a v září byl na kvalifikaci stoprocentně k dispozici."

Protože ve Finsku není ani zástupce kapitána Petr Čech, musí si hráči zvolit nového muže s páskou. Kdo jím bude? „Ten nejzkušenější hráč," pravil Vrba. Nejvíc startů z nynějšího výběru má na kontě obránce Michal Kadlec...

Reklama

Související témata: