Hlavní obsah

Internacionál Jankulovski se stal reprezentačním patronem a hned vyrazil s mužstvem do Finska

Helsinky/Praha

Hned čtyři patrony dostala česká fotbalová reprezentace na cestě za svým snem - postupem na evropský šampionát 2016. Vrbův výběr budou na této pouti střídavě doprovázet Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Zdeněk Grygera a Marek Jankulovski. A právě posledně jmenovaný Jankulovski už je s národním týmem v Helsinkách, kde reprezentace sehraje dnes vpodvečer s Finskem první zápas pod Vrbovým vedením na cizím hřišti.

Foto: Jan Tauber /FAČR

Reprezentační patron Marek Jankulovski usedl v Helsinkách na lavičku národního týmu společně s manažerem Dušanem Fitzelem a trenérovým poradcem a konzultantem Karlem Brücknerem.

Článek

Nejde o myšlenku novou... Už před čtyřmi lety se jako patroni začali postupně objevovat u juniorských reprezentací Radek Bejbl, Ivo Ulich, Luboš Kubík nebo Tomáš Galásek, teď budou patroni také součástí áčka

„Proč by to nemohlo fungovat i u áčka, když se to osvědčilo u mládežnických reprezentací?" odpověděl řečnickou otázkou reprezentační manažer Dušan Fitzel. „Máme čtyři oficiální patrony, jejichž renomé je stále velmi vysoké. Proto počítáme s jejich účastí na různých společenských událostech i s aktivním zapojením do dění kolem mužstva. Chceme, aby pokaždé některý z nich absolvoval reprezentační akci. Samozřejmě záleží i na tom, jak jim dovolí jejich vytížení."

Jankulovskému nic nebránilo, aby se s národním mužstvem vydal do Finska k dnešní přípravě.

„Jde o velmi dobrý nápad. Rád se vrátím k reprezentaci v odlišné roli a alespoň poznám její fungování z jiné než hráčské strany. Můžeme předat nějaký svůj postřeh, zkušenosti a konzultovat různé záležitosti. Těším se na novou zkušenost," řekl Jankulovski ve finské metropoli.

Účastník tří evropských a jednoho světového šampionátu, v jehož sbírce úspěchů nechybí ani triumf v Lize mistrů a italský titul s AC Milán rád vyslyšelnabídku vedení reprezentace. Stejně jako Nedvěd, Poborský a Grygera, bývalí dlouholetí parťáci Jankulovského v národním týmu.

„Dlouho jsme reprezentovali a působili ve velkých klubech, ale nikde není psáno, že se podobné funkce dočkáme automaticky. Když jsem byl teď reprezentací osloven, vážil jsem si toho. Rozhodně to neberu jako samozřejmost a pokaždé sem rád přijedu," prohlásil Jankulovski, který v „A" týmu nasbíral 78 startů.

Reklama