Hlavní obsah

Fotbalisté jsou kompletní, chystají past na 'trpaslíka'

Dva dny před úvodním střetnutím z dvojice kvalifikačních zápasů proti Andoře a Makedonii je česká fotbalová reprezentace konečně kompletní. Na pražský Strahov dorazil ve čtvrtek dopoledne za svými spoluhráči záložník Libor Sionko, jenž ještě ve středu pomáhal vídeňské Austrii k vítězství ve finále Rakouského poháru.

Článek

Ještě před zahájením dopoledního tréninku osm hráčů uvítalo děti z dětských domovů a vesniček SOS, s nimiž národní tým spolupracuje. Hráči si zahráli s malými kamarády a pak se včetně trenérů společně vyfotili. "Fotografie použijeme na propagaci dalších charitativních akcí. Podobná setkání už jsou pravidelnou záležitostí," vysvětlil mluvčí týmu Lukáš Tuček.

O půl jedenácté dorazil i zbytek týmu a po rozcvičce už začal nácvik na sobotní zápas, který vyvrcholil standardními situacemi. To už ale nebyl na sluncem prohřátém trávníku Sionko, který během tréninku pouze kroužil kolem hřiště. "Nakonec bylo dobře, že to utkání hrál. Patřil k nejlepším na hřišti, jeden gól dal a jeden připravil," pochvaloval si kouč zprávy o záložníkovi.

Při nácviku rohů a přímých kopů byli v hlavní roli Poborský s Rosickým, roli zakončovatelů se ujali Koller a Baroš. "Standardní situace jsou vždy důležitou součástí naší hry, ale zvlášť v utkáních, kde může být hodně podobných situací, je to důležité," naznačil kouč po tréninku, na co hodlá v sobotu jeho tým hodně sázet.

Zda pošle do základní sestavy pouze tři, nebo více obránců však ještě neprozradil. "Ono to rozdělení stejně platí jen tak pět vteřin. Pak se začne útočit do plných a všechno vypadá jinak," usmíval se trenér. Naznačil však, že si představuje od krajních hráčů hodně ofenzívy a tomu by odpovídalo zařazení jediného stopera s možností nasadit Jiránka a Grygeru po stranách.

Nevyřešenou otázkou ale zůstává, kdo pak doplní obvyklou ofenzivní vozbu. Podle všeho ale padne volba na Šmicra, který je v ohromné pohodě.

Žluté nebezpečí pro Rosického

Kouč přivítal, že soupeř přišel o klíčového hráče Ildefonse Limu. "Moc velkou pozornost tomu nevěnujeme, ale určitě to pro soupeře dobře nebude, protože dává nejvíce gólů, a to především ze standardních situací," všiml si v prvním utkání aktivního vysokého hráče, který bude chybět kvůli žlutým kartám.

Podobný trest ale bude v sobotu hrozit také Tomáši Rosickému, který v Andoře dostal žlutou kartu. "To se nedá nic dělat, na to při hře nemůžete myslet. Už v minulé kvalifikaci jsem dokázal hrát dlouho s jednou kartou," připomněl klíčový záložník českého mužstva.

Po čtvrtečním obědě hráči dostali volno, které využili k tradiční vycházce do centra Prahy a drobným nákupům. V Praze bydlící hráči stihli i krátkou návštěvu nejbližších, ale večer už se všichni opět setkají znovu v hotelu. V pátek hodinu před polednem vyrazí autobus s národním týmem do Liberce, v podvečer čeká hráče poslední předzápasový trénink.

Reklama