Hlavní obsah

Brückner má vždycky připomínky, od Sivoka se ale Vrba zatím z kanceláře vyhodit nenechal

Praha

Dva zápasy, dvě remízy 2:2. Ani ve Finsku se nový kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba ve středu nedočkal první vytoužené výhry. Hra národního týmu se však blížila mnohem víc jeho představám než v březnu doma s Norskem. „Je lepší remizovat 2:2 než nezáživně bez gólů. Měli jsme asi 19 střel, jen efekt mě mrzí. Příště snad přijde i výsledek,“ doufá trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku.

Článek
Fotogalerie

Podstatná bude až kvalifikace na EURO 2016, která začne na podzim. Proto je kouč v klidu a dobře naladěn.

„Zrovna dneska jsem na Strahově mluvil se zraněným stoperem Tomášem Sivokem. Dodělává si příslušnou trenérskou licenci, takže je to vlastně můj budoucí konkurent. Však jsem se ho ptal, kdy se plánuje zapojit a kdy mám tudíž odevzdat kancelář. Uklidnil mě, že ještě chvíli snad mám," dával Pavel Vrba k lepšímu během čtvrtečního hodnocení.

Jak viděl zápas ve Finsku váš zkušený poradce Karel Brückner?

Je to velice náročný člověk, připomínky má vždycky. Teď taky, diskutujeme třeba i o tom, na co dát příště větší důraz na tréninku. Dozvěděl jsem se věci, které jsou z tribuny vidět líp - a na videu se pak ujistil, že je to přesně tak, jak říkal pan Brückner.

Váš pocit ze středečního duelu?

Plusy podle mě převažují. Mínusy byly hlavně chyby v obraně, které Pukki trestal. Po přestávce se to výrazně zlepšilo, byli jsme důslednější. Zatímco s Norskem byla remíza zasloužená, ve Finsku jsme si hlavně za druhý poločas zasloužili vyhrát. Kombinace byla výrazně na naší straně, což mě těší.

A další srovnání dvou remíz 2:2?

Očekávání prvního zápasu bylo výrazně větší, než jak dopadl, i veřejnost čekala výhru. Ve Finsku už měl náš výkon trochu úroveň, jakou bychom chtěli. Posun tam byl.

Začátkem června ještě hrajete v Olomouci s Rakouskem. Povoláte hodně jiných hráčů než teď?

Česká liga se rozhodla již před dvěma týdny, proto jsme po dohodě s Plzní a Spartou mohli již do Finska povolat jejich hráče. Nadále platí, že na Rakousko vezmeme víc hráčů z domácí ligy. Většina krajánků už bude na dovolené, objeví se jeden, dva. Ostatní hráči budou z ligy, někteří další ze Sparty a také jiných klubů. Nemáme se čeho obávat - hráči z české ligy patřili k nejlepším na place. Ukazuje se, že na to mají.

Troufnete si na hráčích z české ligy stavět také v kvalifikaci?

Budou tvořit jádro týmu a bude jich v reprezentaci víc než obvykle.

Nezkusíte na Rakousko přemluvit i Rosického, když teď o zápas ve Finsku přišel?

Sejdeme se příští týden a řekneme si, jak na tom Tomáš je, jestli už nemá dovolenou. Byl bych rád, kdyby to šlo, ale neznám jeho plán.

Alespoň jste si vyzkoušeli hru bez Rosického.

Tomáš je strašně důležitý a potřebný hráč. Ale mívá zdravotní problémy a nemůže být pokaždé k dispozici, takže jsem rád, že jsme si to vyzkoušeli. Ta situace stejně nastane. Kombinačně to nebylo špatné, ale ve finální fázi by se on prosadil asi víc než jiní. A včerejší zápas by Tomášovi maximálně vyhovoval, měli jsme míč víc na svých kopačkách než soupeř.

Pokud jde o další hráče, na řadě je třeba sparťan Holek, že?

Jak jsem naznačil minule, v nominaci na Rakousko se ho na 99 procent dočkáte. Další možností je třeba Kalas. Patří ještě do jedenadvacítky, ale budeme se o něm s jejím trenérem bavit, za koho Kalas proti Rakušanům nastoupí.

Reklama

Související témata: