Hlavní obsah

Sionko zvedl ve středu ve Vídni trofej, ale spal už v Praze

PRAHA

Bleskurychlý přesun za národním týmem podnikl v noci na čtvrtek český fotbalista Libor Sionko. Ve středu hodinu a půl před půlnocí se spoluhráči z Austrie převzal ve vídeňském Prátru trofej za vítězství v Rakouském poháru, ale už o druhé hodině ranní uléhal do postele ve svém pražském bytě. Na dopolední trénink národního týmu chtěl být dostatečně odpočatý.

Foto: archiv

Libor Sionko

Článek

Dlouho to vypadalo, že se Austria bude muset bez klíčového hráče ve finále proti Rapidu obejít. Až koncem minulého týdne klub požádal vedení reprezentace o Sionkovo uvolnění.

Trenér Karel Brückner nejdříve váhal, ale dnes si své rozhodnutí pochvaloval. Sionko se mu hlásil na Strahově krátce po desáté hodině v dokonalé kondici a hlavně s vítěznými pocity. A kouč už měl informace, že patřil k nejlepším na hřišti.

První zastavení až při obědě

Když dnes osmadvacetiletý fotbalista se spoluhráči poobědval, poprvé po příjezdu se pořádně zastavil. Kolegové v Austrii prý věděli, že na Sionka při oslavách spoléhat nemohou. "Jak jsme vešli do kabiny, běžel jsem pod sprchu a už se loučil. Po desetiminutovém pobytu ve VIP prostorech pro mě přijela manželka a bylo po oslavách," popsal noční anabázi.

Jeho podřízení se potřebám národního mužstva není výjimečné. Z cesty mezi spoluhráče v reprezentaci má vždy radost. "Vím, že to může znít ohraně a že to asi říkají i další kluci. Ale když se podíváte, jak silný to je tým, nelze se mi divit. Každá nominace je cenná a pokud se dostanu alespoň na chvíli na hřiště, jsem vděčný," uvedl Sionko, který prý hodlá obětovat vše účasti na svém prvním velkém šampionátu.

"Hrál jsem sice na Euru jednadvacítek a pak na olympiádě, ale turnaje dospělých mě zatím míjejí. Chtěl bych u toho svátku za rok být," prohlásil.

Možná si působení v Austrii protáhne

Na jeho výkonech to je znát. Před rokem slavil s GAK Štýrský Hradec double, letos s Austrií dokráčel do čtvrtfinále Poháru UEFA a nakonec vyhrál i domácí pohár. "Kdybychom si nepokazili tu ligu, byl to krásný rok. Ale snad si to vynahradíme za rok," těší se na další chvíle ve fialovém dresu vídeňského velkoklubu, kde má smlouvu ještě na další rok.

A možná si působení v Austrii protáhne, neboť s vedením klubu jedná o prodloužení a vylepšení kontraktu. Z Vídně prý nemá důvod utíkat. "Jednak jsem spokojen s působením v klubu, a pak také čekáme přírůstek," uvedl.

Důvod k odchodu nemá ani po fotbalové stránce. V Austrii platí za hvězdu mužstva i ligy, jejíž úroveň se prý výrazně zvedá. "Za poslední období přišlo do několika klubů hodně movitých sponzorů, což s sebou přináší kvalitu. Přichází stále více cizinců, které si třeba české kluby nemohou ještě dovolit," prohlásil Sionko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články