Hlavní obsah

Oslabenou obranu asi nečeká těžká práce

Václav Procházka, Radek MalinaSport.czPrávo

Dvě stabilní figury v sestavě defenzívy chybějí české fotbalové reprezentaci před pokračováním kvalifikace MS, poplach se ale nekoná. Zejména první zápas s Andorrou v sobotu (17.00 h, TV Nova) v Liberci by neměl být mimořádnou prověrkou obrany. Ze zkušenosti z venkovského prostředí na stadiónku Comunal v Andoře la Vella trenér Karel Brückner předpokládá, že obrana nebude tak vytížená jako v jiných zápasech.

Článek

Zvolí tradičně čtyři beky? Nebo dá přednost tříčlenné obranné linii? "Je možné, že tuto variantu zvolíme, na Andorru nejsou čtyři obránci třeba," připouští od počátku srazu Brückner. Dokonce nominoval nezvykle jen pět zadáků. Rozestavení ale nepřikládá takový význam. "Po pár vteřinách hry se stejně může změnit podle situace."

V sestavě defenzívní řady se zřejmě objeví Zdeněk Grygera, zvyklý na přesuny ze sestavy Ajaxu, i Tomáš Ujfaluši a Martin Jiránek. Ani oni se změn nelekají. Pokud bude obrana čtyřčlenná, taková, jakou si ji Brückner oblíbil, přijde na řadu asi David Rozehnal.

Zápas s andorrskými učedníky je specifický

Jen tři zadáci hráli v národním týmu naposledy při zpackané přípravě s Japonci (0:1). "Od té doby jsme snad nic takového nezkoušeli," marně loví v paměti Tomáš Ujfaluši.

Zápas s andorrskými fotbalovými učedníky je podle něj specifický. "Asi budou hrát zase na jednu vysunutou špici, vzadu jsme u nich hráli vlastně jen ve dvou, více útočněji," připomíná březnové utkání v Pyrenejích, kde český tým nakonec lehce vyhrál 4:0.

Méně početné obrany se zadák Fiorentiny neleká. "Sedmdesát procent zápasů v lize jsem absolvoval právě takhle, kdy se hraje více na hráče, než že se brání prostorově," má zažitou i tuhle variantu. "A ve čtyřčlenné obraně se jen vymění osoby, systém zůstane," nedělá si starosti s tím, jak nakonec bude sestava vypadat.

Neúčast dvou zraněných stálých členů sestavy nebude problémem ani podle Rozehnala. "Vyrovnali jsme se i s jinými ztrátami. Absence Tomáše Galáska se jevila taky jako velký problém a zvládli jsme to. Věřím, že to teď nahradíme stejně," říká s tím, že na souhře by to nemělo být znát. "Sice vypadli dva kluci, ale už na mistrovství Evropy trenér v některých zápasech složení měnil. My hráči hlavně nesmíme soupeře podcenit."

Role rezervy připadne Hübschmanovi

Role obranné rezervy tradičně připadne Tomáši Hübschmanovi. Brückner již podle všeho neučiní to, o čem podle svých slov uvažoval. Totiž že povolá dalšího hráče. Do obranné řady má v záloze Mareše. Nabízí se i Řepka. Co ale není teď, může přijít na přece jen silnější Makedonce příští středu v Teplicích.

Tým už byl včera kompletní, dorazil i Libor Sionko, který ještě ve středu večer hrál vítězné finále Rakouského poháru za Austrii. Po tréninku a obědě hráči dostali do večera volno. Dnes zamíří do Liberce, kde je v podvečer čeká předzápasový trénink.

Reklama

Související témata: