Hlavní obsah

Jen splněná povinnost, říkali čeští fotbalisté

LIBEREC

Nevídané a rekordní střelecké manévry českých fotbalistů v sobotu v Liberci odskákali andorští reprezentanti. Češi v sedmém zápase světové kvalifikace nasázeli pod Ještědem nebohému soupeři osm branek, což se nikdy v historii národnímu týmu nepodařilo. Útočník Jan Koller přesnou trefou navíc poskočil do čela reprezentačních kanonýrů. Ale vítězové se po zápase nevznášeli v oblacích.

Článek

"Je to splněná povinnost," tvrdili jednohlasně čeští fotbalisté. "Takové zápasy jsou možná trochu i ztrátou času," tvrdil po utkání Vladimír Šmicer, který se v reprezentaci představil poprvé od loňského mistrovství Evropy. A hned si mohl vychutnat i radost ze vstřelené branky.

"Já jsem si jí chtěl dát určitě. Ale to se jen tak nevidí, aby si skoro všichni kluci na hřišti dali gól. Dneska se to málem povedlo," připomněl v sobotu Šmicer nevídanou kanonádu, do které přispěli dvěma góly Lokvenc a po jedné brance Koller, Baroš, Polák, Galásek, Rosický a on sám. Úroveň soupeře jej prý ani příliš nepřekvapila. "Čekali jsme lehký zápas. V první půli jsme možná až moc rychle chtěli dát gól, pak jsme zbytečně inkasovali, ale nakonec jsme splnili, co jsme chtěli. Myslím, že by proti Andoře výběr té mladší Kozlovny měl šanci na úspěch," smál se Šmicer při vzpomínce na tým přátel kolem jeho tchána Ladislava Vízka.

Galásek se dočkal

Sobotní duel vysvobodil z nekonečného čekání i záložníka Tomáše Galáska. Český kapitán v předchozích 42 reprezentačních vystoupeních branku nedal, ale dnes v 52. minutě jistou trefou z penalty čekání ukončil.

"A teď už můžu skončit," vtipkoval záložník Ajaxu Amsterodam po utkání. Na penaltu je mezi určenými hráči, Karel Poborský jej sám vybídl k exekuci. "Mrknul na mě, abych na ni šel. Kluci asi budou rádi, že jsem konečně dal gól. Budu muset něco přinést do pokladny," uvědomoval si Galásek.

Když si prohlížel program k utkání, spoluhráči si jej prý dobírali za nulu v kolonce vstřelených branek. "Na penaltu jsem se docela soustředil. Nechtěl jsem, aby se mi pak někdo vysmál," líčil Galásek. V sobotu mohl dát dokonce góly dva, ale jeho dalekonosný pokus andorský gólman zneškodnil.

Lokvenc se potkal s formou

Útočník Vratislav Lokvenc se v závěru sezóny potkal s oslnivou formou. V národním týmu vstřelil v předchozích čtyřech kvalifikačních zápasech pět branek, dnes fotbalovému trpaslíkovi zasadil dvě rány. "Gólů v nároďáku si vážím úplně stejně, všechny jsou důležité," odmítl porovnávání svých reprezentačních zásahů.

"Ale je fakt, že dnes to spíš byl takový lepší trénink. Ale trenér nás pořád nabádal, ať ani proti Andoře nepromarníme ani minutu. A vyplatilo se nám to," těšil se po zápase Lokvenc, který čeká, jak se vyvine otázka jeho dalšího angažmá. S Bochumí do druhé bundesligy nepůjde, nyní zvažuje nabídky z Herthy Berlín, anglické ligy a Salcburku. "Do středy bych chtěl mít už jasno," uvedl Lokvenc.

Zvláštní zápas zažil gólman Petr Čech. "Snad poprvé v životě jsem se díval po tribunách. A na konci jsem sledoval i opakované záběry na velkoplošné obrazovce," vyprávěl gólman londýnské Chelsea. Přesto si dnes další vychytanou nulu na konto nepřipsal. "Byla to celkem rána a šla mi přesně do mrtvého bodu mezi nohy. Už jsem je nestačil včas sklapnout," popsal gól Čech.

Reklama

Související témata: