Hlavní obsah

VIDEO: Reprezentanti si zatrénovali s dětmi z České olympijské nadace, Stejskal po deseti letech chytal

Olomouc

Čeští fotbaloví reprezentanti v neděli během Dne dětí věnovali nevšední dárek těm, které jsou zahrnuty do charitativního projektu České olympijské nadace. Mezi tyče se tak na speciálním tréninku vrátil trenér gólmanů Jan Stejskal, někdejší dlouholetá opora národního týmu. „V brance stojím snad po deseti letech. A i když se to možná nezdálo, chytal jsem naplno. Děti byly totiž výborné," usmíval se Stejskal a odrážel spekulace, podle kterých možná některé střely schválně pustil za svá záda.

Děti trénují s fotbalovými reprezentanty.Video: fotbal.cz, ČTK

 
Článek

Reprezentace jim nachystala nevšední zážitek. Dvacet dětí z celé Moravy dorazilo na nedělní trénink národního týmu do Olomouce, aby zblízka sledovaly své idoly při přípravě na úterní zápas s Rakouskem. „Hodně se mi to líbilo. A nejvíc ze všeho asi Matěj Vydra," líčil nadšeně Petr Čoupek z brněnských Bosonoh, když opouštěl Andrův stadión po hodině strávené s reprezentanty.

Česká olympijská nadace podporuje děti ze sociálně slabších rodin, handicapované a ty, které vyrůstají v ústavech sociální péče. Přímá finanční či materiální pomoc se vztahuje vždy ke konkrétnímu chlapci či dívce ve věku od 6 do 18 let. A nadace, jejímž prezidentem je trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, se dětem snaží plnit i „nehmotné" sny.

Jedním z nich bylo právě setkání s fotbalovou reprezentací. Děti před tréninkem u hřiště nejprve vytvořily špalír a plácly si se všemi hráči a celým realizačním týmem. Pak na kraji hřiště sledovaly lehkou přípravu mužstva a pak po přesutí za branku také práci gólmanů Tomáše Vaclíka a Marka Štěcha.

Běžte blíž a miřte mu na hlavu...

Když byl trénink u konce, trenér brankářů Jan Stejskal neváhal a postavil se mezi tři tyče, aby čelil střeleckým pokusům malých fotbalistů a fotbalistek. „Běžte blíž a miřte mu na hlavu," vyzýval děti v žertu útočník Matěj Vydra, který se do střelecké soutěže zapojil také.

Vydra charitativní projekty vítá, sám finančně podporuje dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře a také ze svého anglického angažmá je zvyklý na podobné aktivity. „Letos jsem si třeba zahrál fotbal proti slepým lidem, byla to velmi zajímavá zkušenost. A tady jsem rád, že jsme dětem udělali radost," řekl Vydra.

Stejskal vzápětí už vážněji hovořil o správném smyslu celé akce. „Pro děti je dobře, že tady na tréninku vidí své vzory. A poznají třeba, na čem je třeba pracovat, aby to dotáhli tak daleko, jako kluci v reprezentaci," mínil Stejskal.

Reprezentanti před odjezdem ze stadiónu ještě stačili rozdat podpisy a společné fotografie, před týmovým autobusem pak i s dětmi zapózovali pro společný snímek. „Budu co nejlépe hrát a trénovat a udělám všechno, abych se tady také jednou objevil," měl jasno po velkém zážitku Štefan Bartošek, talent z 1. FC Slovácko.

Reklama