Hlavní obsah

Limberský povede reprezentaci jako kapitán: Petrželovi by totiž páska spadla

S pětadvaceti starty je obránce David Limberský suverénně nejzkušenějším členem výběru české fotbalové reprezentace pro úterní přípravný duel s Rakouskem v Olomouci (od 20:30 hod.). I proto jej trenér ustanovil kapitánem. „Vše vyplynulo ze situace. Nikdo nic nenamítal. Před kvalifikací budeme řešit, komu páska připadne, volbou hráčů,“ vysvětloval Pavel Vrba, trenér národního mužstva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavičkující obránce David Limberský.

Článek

Plzeňský zadák jako jediný ze současného výběru nastoupil do více než dvaceti zápasů v českém dresu. „Pro každého jde o obrovskou poctu. Myslím, že vše vyplynulo ze situace, kdy jsou v kádru prakticky jen hráči z ligy a náš výběr je hodně mladý. Nejsem tedy úplně nadšený, že jsem nejzkušenější," pousmál se Limberský. „Alespoň nejsem nejstarší. Milanu Petrželovi je o pár měsíců více. Ale jemu by páska spadla, proto ji mám já," culil se zkušený zadák.

Velmi dobře si uvědomuje, že reprezentace po dvou remízách potřebuje poprvé pod taktovkou trenéra Pavla Vrby zvítězit. „Pořád jde ale o přípravu a zkoušení hráčů. Důležitá je především hra, která ve Finsku už poměrně fungovala. Když zlepšíme defenzívu, přijdou i vítězství," přemítal Limberský.

V klubu už platí za mazáka, který v případě absence Pavla Horvátha nosí kapitánskou pásku. Na úrovni reprezentace bere situaci spíše jako záskok. „Tvoří se nový tým a já jsem rád, že mám stále místo. Jde spíše o závazek, což jsem pocítil hlavně v Plzni, kde jsem se pozici nejzkušenějšího rovněž přiblížil. Ale snad ještě Pavel vydrží hodně dlouhou. Nejsem na úlohu mazáka zvyklý a zatím ji rád oželím," pronesl Limberský.

Reprezentačními statistikami spoluhráčů, z nichž čtyři čekají na první start, se nezaobíral. „Rozhodující pro národní tým je přeci aktuální forma. Není důležité, kolikrát kdo nastoupil v minulosti. Hráči jsou nominovaní na základě výkonnosti. A zatímco legionářům už soutěže dávno skončili, my jsme pořád v zátěži," neřešil jistou nezkušenost týmu, který povede jako kapitán.

Reklama