Hlavní obsah

Vrba glosuje jaro: Bránit nulu a čekat na chybu? Ne, od reprezentace chci ofenzivní fotbal

Praha

Neustoupí. Ani pokračující čekání na první reprezentační výhru nepřiměje trenéra Pavla Vrbu, aby i u národního mužstva dál preferoval ofenzivní fotbal. Ani dvě remízy se skandinávskmi protivníky na úvod jeho angažmá, ani úterní olomoucká prohra s Rakouskem nic nezměnila na jeho přesvědčení, že jde o správnou cestu.

Pavel Vrba na tiskové konferenciVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Skutečně vás dosavadní výsledky ani trochu nenahlodaly? Opravdu jste neuvažoval, že by se našla i jednodušší a pohodlnější cesta? Taková ta česká, klasická, pro někoho možná vychytralá...

Jako že bychom zalezli před vlastní šestnáctku a bránili bezgólový stav? Že bychom přitom čekali na případnou chybu soupeře? Že bychom takovýmto fotbalem dosahovali výsledků, které by možná část fanoušků uspokojovaly? Ne, mně se podobné pojetí nelíbí a akceptovat ho nemíním. Nedělal jsem to v Plzni, neudělám to ani u reprezentace.

To tolik věříte sobě a hráčům, jež máte k dispozici? Myslíte, že je obrátíte na svou víru?

Podařilo se to v Plzni, podaří se to i v reprezentaci. Chci od mužstva obdobný fotbal, jaký jsme předváděli proti Rakušanům ve druhé půli. Pohyblivý, přímočarý, s náležitým zrychlením, střelbou a šancemi. A nic na tom nemění, že jsme tři slibné příležitosti nevyužili, že jsme dali regulérní gól, který nám sudí neuznal, že jsme naopak po jediné akci protivníka sami inkasovali.

Takže jste si jistý, že své vyvolené o správnosti preferované filosofie a zvolené cesty přesvědčíte?

Pochopí ji a budou hrát takový fotbal, jaký od nich chceme.

Myslíte, že proti Rakousku o tom podali důkaz skutečně všichni?

Někteří předvedli nadstandardní výkony, od jiných očekávám víc, než v Olomouci ukázali. Jmenovat nebudu, ale stačí se podívat na známkování, jež se po zápase objevilo a které víceméně potvrzuje, koho mám na mysli.

Znamená to, že po třech přípravných zápasech začínáte mít jasno, s kým můžete počítat a na koho budete sázet? Že se vám krystalizuje sestava pro podzimní část kvalifikace o EURO 2016?

Představu mám, ale zatím řeknu jen to, že sestavu budou tvořit hráči z české ligy doplnění. O legionáře, kteří mají v klubech pevné postavení. Rozhodně v ní nebudou figurovat ti, kteří jsou v nich „jen do počtu" a nemají místo jisté.

Situace ovšem není právě jednoduchá. Třeba gólmanská jednička Čech je zraněná a kolem jeho další situace v Chelsea se vznáší řada otazníků...

Nevidím důvod, proč bych neměl věřit, že bude v Chelsea nadále jedničkou. Jsme v kontaktu, telefonujeme si, takže mně referoval, že bude zdravotně stoprocentně v pořádku a začne s přípravou. Samozřejmě, situace bude pro něho složitější, neboť přichází z Atlétika Curtois, ale v každém klubu na začátku přípravy jsou gólmani v obdobné situaci a bojují o to, kdo z nich se stane jedničkou.

Konstelace mezi gólmany vás tudíž trápit nemusí, ale co třeba defenzíva? Tři zápasy a pokaždé dva inkasované góly, to vás neznepokojuje?

Nejhorší co se herní kvality týče, bylo úvodní střetnutí s Norskem. Ve Finsku jsme se vysunuli v první půli hodně vysoko a dovolili domácím dvakrát skórovat v situacích, jež by se stávat neměly.  Proti Rakousku už organizace hry nebyla špatná, i když netvrdím, že se chyby nevyskytovaly.

Takže úterní složení obrany se nejvíc přibližuje vašim představám?

Nejen proti Rakousku, ale už proti Finsku příjemně překvapil Kadeřábek a to, s jakou kvalitou obě střetnutí odehrál. I stoperská dvojice Holek - Procházka ovšem zvládla olomoucký duel slušně. Od Holka jsem sice čekal víc dlouhých balónů, ale na druhou stranu kvituji, že se nebojí hrát a i rychlostně je na tom dobře, s Procházkou jsem byl rovněž spokojen, i když některé rozehrávané míče nebyly právě ideální.

Chcete tím naznačit, že jste našel optimální stoperskou dvojici?

Mám v hlavě čtyři jména, ale vyslovovat je nebudu. Do podzimní kvalifikace zbývá dlouhá doba a stát se může mnohé. A pak by třeba někteří jiní hráči mohli být naštvaní, že jsem je nejmenoval.

Což bude zřejmě platit i pro ofenzívu, která je zatím evidentním problémem. Alespoň co se střelby a využívání šancí týče...

Netajím, že si v útočné fázi představuji daleko větší aktivitu, schopnost prosadit se v soubojích jednoho proti jednomu, důraz ve velkém vápně, kde musíme operovat v mnohem větším počtu hráčů. A to přesto, že v kádru i sestavě docházelo ke spoustě změn.

Jenže co s tím naděláte, když vysněný robustní kanonýr, který by rozrážel soupeřovy obrany, k mání prostě není...

V tom je právě potíž, neboť typologicky podobného hrotového útočníka skutečně nemáme. Karel Brückner při srovnávání fyziognomie výstižně charakterizuje ty naše jako pionýry...

Možná by se ale potencionální adepti našli. Třeba Kozák, Pekhart, Necid...

Samo sebou že jsme je probírali. Jenže Kozák se těžce zranil a Pekhart nehrál v Norimberku tolik, jak jsme si představovali. Vím, jsou tu další...

Třeba?

Libor Došek nebo Zbyněk Pospěch, ale ti už jsou ve věku, kdy dlouho hrát nebudou. Pro reprezentaci potřebujeme mladší, perspektivní. Kozáka, Pekharta, Necida. Ovšem zdravé a v plném zápasovém zatížení.

A co zkusit hrát bez klasického útočníka, jako třeba Španělé nebo někdy i Němci?

Kdybych měl šest top záložníků z top klubů, šel bych do toho. Jenže my nemáme takovou kvalitu, jako Španělé nebo Němci, abychom se šesti záložníky hráli. A i kdybych to zkusil, nedovedu si představit, co by se dělo a jak bych to ze všech stran schytal. Proto zůstanu u své filosofie a budu i za panující konstelace preferovat ofenzivní fotbal.

Jakým stylem byste chtěli, aby hrála fotbalová reprezentace?
Ofenzivně s hodně góly, i kdyby neměla mít výsledky
96,5 %
Ze zabezpečené obrany, hlavně ať jsou výsledky
3,5 %
Celkem hlasovalo 22103 čtenářů.

Reklama

Související témata: