Hlavní obsah

Nizozemští fotbalisté touží v Helsinkách vyhrát

PRAHA

Nizozemští fotbalisté tuší, že mají v boji o postup na mistrovství světa 2006 po víkendu už jen jediného soupeře. Poté, co v sobotu prakticky odklidili z cesty Rumuny, zbyl z jejich vážných konkurentů už jen Brücknerův výběr. Před ním ale vedou jen o jediný bod a nemohou si dovolit sami rozdávat. Před zrádnou cestou do Finska se proto kouč Marco van Basten snažil odstranit i ty nejmenší maličkosti.

Foto: www.finland-football.net

Oranjes chtějí ve Finsku zvítězit.

Článek

Zkrátil seznam jmen pro Finsko, aby se na sever někteří hráči zbytečně netrmáceli. Z týmu, který se připravoval na Rumunsko, vyškrtl čtyři hráče včetně Van Bommela, jehož kvůli slabému výkonu v sobotu střídal po 50 minutách. "Nedělal to, co jsem od něj očekával," řekl Van Basten.

Ooijer, Bouma a Vennegoor byli jen náhradníky. Do Helsinek neodletěl ani Van der Vaart, který bude chybět kvůli kartám. Místo něj dostal pozvánku Cocu, jenž se stihl zbavit bolestí kolena. "Je to pro nás důležitý hráč, který je navíc ve formě. Má tolik zkušeností, že to s ním asi po zranění risknu," poznamenal Van Basten.

Finové zaostávají za Nizozemskem o deset bodů

Finové na čtvrtém místě zaostávají za vedoucím Nizozemskem o deset bodů. A ve středu nebudou moci nasadit rychlonohého útočníka Kolkku, který si zranil palec na noze, a distancovaného stopera Pasanena. Tým i tak bude znovu hodně spoléhat na obranu a vepředu na veterána Litmanena.

Rumuni už kvalifikaci zabalili. Kouč Victor Piturca chce doma proti Arménii začít s přeměnou týmu. "Musíme začít myslet na to, jak se dostat na mistrovství Evropy v roce 2008," prohlásil Piturca. Určitě poskládá nový útok, neboť Mutu je v trestu a Niculescu se zranil. První vlaštovkou nastupující generace je třiadvacetiletý útočník Mazilu ze Sportulu Bukurešť, který byl povolán dodatečně.

Ve středu je na programu jen třináct zápasů, skoro polovina týmů už je na letní dovolené. Ve čtyřech z osmi skupin se hraje jediný duel a 6. skupina, kterou vede Polsko před Anglií, nemá v jízdním řádu dokonce žádný.

Stejně jako v "české" skupině se bude naplno hrát i v té, kde jsou Slováci. Ti v Lucembursku nepočítají s ničím jiným, než že si vylepší skóre, a s nadějí se budou dívat do Tallinnu, kde hostují jejich sobotní přemožitelé z Portugalska. Ti už s Estonskem hrají v jeho krátké historii v kvalifikaci na mistrovství světa potřetí, všech pět zápasů nad ním vyhráli, přesto na soupeře z Pobaltí nevzpomínají rádi.

Ve středu už možná budou známi první účastníci šampionátu

V kvalifikaci na šampionát v USA 1994 jej v předposledním kole potřebovali porazit co nejvyšším rozdílem, jenže mu dali jen tři branky a z postupu se místo nich nakonec radovali Švýcaři. Ve středu se vicemistři Evropy budou muset obejít stejně jako proti Slovákům bez útočníka Simaa, který musí s kýlou na operaci. Doma sice Portugalci Estonsko rozstříleli 4:0, ale všechny góly přišly až v závěrečné čtvrthodině.

Ve středu už mohou být známi první účastníci šampionátu. Postup může slavit pět zemí, ale žádná evropská. Na závěrečný turnaj mají blízko Brazílie a Argentina, které hrají proti sobě, Korejská republika, Japonsko, Írán a Saúdská Arábie. Všem postup zaručí jedině výhra. Ze starého kontinentu má nejblíže na šampionát Ukrajina.

Před tou ale stojí těžký zápas na horké řecké půdě. Mistři Evropy na ní na druhém místě ztrácejí pět bodů a už nepočítají s tím, že by Ukrajinu předehnali. "Už myslíme jen na druhé místo," přiznal záložník Stelios Janakopulos. Ani to ale jeho tým nebude mít jednoduché. Před Tureckem se drží jen o dva body a jejich soupeř si doma s Kazachstánem, jenž v kvalifikaci ještě nebodoval, patrně připíše tři body.

Reklama