Hlavní obsah

Fotbalisté chtějí sezonu uzavřít poklidnou výhrou

PRAHA

Konec fotbalové sezony je za dveřmi, ale český národní tým ještě musí překonat jednu překážku. Ve středu zápasem proti Makedonii v Teplicích uzavře reprezentace druhou třetinu kvalifikačních bojů o mistrovství světa. Pokud chtějí fotbalisté odjíždět na dovolenou s klidnou hlavou, musejí nepříjemného soupeře porazit a nejlépe s mnohem větším klidem než v dubnu Finsko.

Článek

Trenér Karel Brückner v úterý připustil, že nemá ještě vůbec jasno, jak sestaví českou ofenzivu. Problémy mu dělal především Milan Baroš a jeho zhmožděné kolenní vazy. "Uvidíme, jak se bude cítit po tréninku," vyhýbal se definitivnímu řešení kouč. Liverpoolský útočník nicméně absolvoval celý trénink. "Po zdravotní stránce bude připraven nastoupit," prohlásil poté lékař týmu Jiří Fousek.

Brückner má nyní několik možností, jak český útok poskládat. Nedá se však očekávat, že by sestava byla stejně ofenzivní, jako proti Andoře. Potíže Baroše i současná forma Vratislava Lokvence by mohly mluvit i ve prospěch varianty s dvěma "věžemi", jak kouč s oblibou přezdívá vysokým hráčům. Právě příchod Lokvence v závěru prvního duelu v Makedonii rozhodl o výhře českého mužstva. Jenže konzervativní zvyky českého kouče tomu nenasvědčují.

Makedonie vyměnila trenéra

Hodně starostí mu nadělal v poslední době i soupeř. Makedonie od posledního utkání vyměnila trenéra, na lavičku usedl Slobodan Santrač. A ten stačil za pár měsíců zcela změnit tvář týmu. "V základní sestavě nehraje ani polovina tehdejších hráčů a na výkonech to je znát. Nyní Makedonie působí mnohem kompaktněji, nebude zde jenom bránit," upozornil nebývale ustaraný kouč.

Jeho svěřenci ale naznačili, s jakým plánem podle všeho na soupeře vlétnou. "Jsou to dobří fotbalisté, ale mají jižní krev a nedokáží být tak disciplinovaní jako třeba my. Pokud dáme rychle gól, můžeme hodně z jejich kvalit ubrat," uvedl kapitán mužstva Tomáš Galásek.

Pro český tým může být středeční duel klíčový. Pokud by vyhrál a Nizozemci současně nedokázali vyhrát ve Finsku, bude v čele skupiny. A podle Galáskových informací není zaváhání soupeře vyloučené, protože v nizozemském táboře údajně zavládl neklid. "Něco se tam prý zase děje, to je jenom dobře," řekl Galásek, který se v sobotu osvědčil ve stoperské dvojici a na stejném postu podle všeho zaskočí i nyní, protože David Rozehnal má bolestivě poraněnou patu. Pak by v záloze nastoupil Jan Polák.

Lepší bude skupinu vyhrát

Také v případě výhry největšího soka ale mohou být tři body důležité, protože už jen týmy ze tří skupin si mohou dělat reálnou naději na přímý postup z druhého místa. "Počítat sice umíme, ale radši to necháme na jiných. Lepší by bylo skupinu vyhrát," nechtěl Brückner ani slyšet o tom, že už každý nejbližší zápas může přiblížit postupové teorie na maximum.

Makedonci dorazili do Teplic už v neděli a v pondělí se už chystali na trénink na hlavním hřišti stadionu Na Stínadlech. Jenže tam je pořadatelé nepustili, což se jim vůbec nelíbilo. Dnes vyběhli na teplický trávník v šest večer, čtvrt hodiny poté, co ho opustil český výběr.

V makedonském táboře byl stejně jako v tom českém hlavním tématem stav Barošova kolena. Sobotní vysoká výhra Česka nad Andorrou děsila soupeře už méně. "Ve středu to bude zcela jiný zápas a bude na nás, jak se s tím vyrovnáme. Pokud se ale dostaneme do nějakých šancí, nesmíme zaváhat," prohlásil záložník Goran Maznov.

Makedonci hodlají spoléhat na střeleckou formu Panděva

Makedonci hodlají spoléhat především na střeleckou formu Gorana Panděva, který v sobotu dvakrát napnul arménskou síť. A druhý talisman pro štěstí prý bude sedět na lavičce. Santrač totiž vedl národní tým Jugoslávie, který v kvalifikaci o mistrovství světa porazil před osmi lety Čechy hned dvakrát.

"To není všechno. V mládí jsem byl u toho, když jsme vyhráli 2:1 a já vstřelil jednu branku," pochlubil se Santrač, který si pochvaluje, jakým způsobem nyní hraje jeho tým v defenzivě.

Utkání se začátkem v 17:00 se bude hrát podle všeho v sychravém počasí, které má Brückner tak v oblibě. Na Stínadla má prý i přes nepřízeň podmínek dorazit alespoň dvanáct tisíc fanoušků. Zápas odvysílá televize Nova, rozhodovat ho budou Španělé: Dauden Ibaňéz - Ayete, Guadamuro.

Reklama