Hlavní obsah

Lokvenc: Salcburk není krok zpátky, buduje velký tým

TEPLICE

Český fotbalový útočník Vratislav Lokvenc bude od nové sezóny nastupovat za rakouský Salcburk, ačkoliv měl nabídky i z bundesligy a anglické Premier League. Lokvenc ale věří, že se rozhodl správně a tvrdí, že jde o jeho největší transfer v životě. V rozhovoru pro deník Právo vytáhlý útočník obhajuje volbu Salcburku a mluví o své momentální formě v reprezentaci.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

Přestupujete z Bochumi do Salcburku, proč jste se rozhodl pro tento momentálně průměrný rakouský klub? Byl nejrychlejší a jednal korektně. Stojí za ním Red Bull, takže podmínky tam jsou velmi kvalitní, určitě budou hrát brzy špičku rakouské ligy a prosadí se i v Evropě. Koupil třináct hráčů, mezi nimi i Patrika Ježka. Navíc tu je trenérem Kurt Jara, kterého znám z Kaiserslauternu. Dohodli jsme se na tříletém kontraktu.

Dlouho jste oddaloval rozhodnutí, kam přestoupíte, proč? Pečlivě jsem zvažoval nabídky. Nemyslím si, že by to bylo dlouho.

Zájem o vás měly Hertha Berlín, Salcburk a jeden tým z Premier League. Proč jste se rozhodl pro Salcburk, není to krok zpátky? Určitě není, protože Salcburk buduje nový silný tým. Herthu jsem vyloučil téměř okamžitě, zvažoval jsem ještě anglický Portsmouth. Podmínky mi v Rakousku nabídli lepší než Hertha a Portsmouth, z tohoto pohledu je to můj největší transfer v životě a věřím, že bude i fotbalově.

Z Kaiserslauternu jste šel do Bochumi za pohárovou Evropou a nakonec to skončilo sestupem. Nebylo to šlápnutí vedle? Nemyslím. Bochum mi nabídla dobré podmínky, postoupila do Poháru UEFA, z Kaiserslauternu jsem chtěl odejít. Dopadlo to jinak, ale myslím, že jsme s Bochumí měli na záchranu, bohužel nepomohlo ani mých deset branek. Nelituji, byla to nová zkušenost. Bylo prozíravé, dát si do smlouvy klauzuli o volném odchodu v případě sestupu. Bochum je známá tím, že jednou drtí favority bundesligy, pak hraje o záchranu.

Andorrský trpaslík dostal od českého týmu osm gólů, ale pořádně vám nakopal. Už to přebolelo? Nejvíc to odnesl Milan Baroš, ale doma byli agresivnější a brutálnější.

Makedonie bude o hodně tvrdším oříškem než Andorra? Určitě, protože to je fotbalovější soupeř. Je nebezpečnější ve hře dopředu, je techničtější, důraznější, má více zkušeností. Hraje typický jugoslávský fotbal. Nebudou určitě tak zatažení jako Andorra, ale dopředu se asi nepohrnou, takže od nich lze očekávat hru na brejky. Věřím, že nás přijde povzbudit hodně diváků. V Teplicích jsme ještě neprohráli a tuhle sérii musíme prodloužit.

Vám se v této kvalifikaci střelecky daří. Ve čtyřech zápasech v řadě jste dal pět velmi důležitých branek. Čemu to přisuzujete, když jste léta vysedával na lavičce a nastupoval na poslední minuty? Mužstvo hraje v pohodě, daří se a já se snažím maximálně využít příležitosti, které mi trenér dá. Branky ale střílejí i ostatní spoluhráči. Určitě bych chtěl ve středu gólovou sérii prodloužit.

Vaše série začala v utkání s Makedonii ve Skopje, kdy jste přišel na závěr zápasu za bezbrankového stavu a brzy otočil skóre... Od toho jsem šel na hřiště. Honza Koller už byl utahaný a v tu chvíli si vyžadovala situace z naší strany hru na dva vysoké útočníky. Terén také nebyl kvalitní a tento tah vyšel.

Trenér Brückner vám dává v poslední době více příležitostí. Berete to jako větší projev důvěry? Pro mne je určitě lepší, že hraji víc a projevuje se to i tím, že střílím branky. Rozhodně jsem ale nebral jako projev nedůvěry, když jsem seděl na lavičce a chodil na poslední minuty. Vzhledem k počtu reprezentačních startů a času strávenému na trávníku jsem asi rekordmanem v počtu odsezených minut na lavičce. To si nestěžuji, jen konstatuji. Umím se s tím vyrovnat.

Mohou nastoupit dvě české věže vedle sebe i proti Makedonii? Záleží na taktice, kterou stanoví trenér. S Honzou Kollerem jsme vedle sebe hráli už v polovině devadesátých let ve Spartě a v jednadvacítce. Vyhovíme si.

Nizozemsko vede o bod, může podle vás klopýtnout ve Finsku? Tak trochu jsme doufali, že by Rumuni mohli v sobotu uhrát bod, ale Holanďané to zvládli dobře. Ve Finsku to nebudou mít lehké, možná něco ztratí. My se hlavně musíme koncentrovat na sebe a zkusit to na první místo. Náskok vedoucí dvojice ve skupině je podle mne už hodně velký a mělo by se rozhodnout mezi námi dvěma. Všechno se podle mne rozhodne na podzim, kdy ale máme asi nejtěžší los.

Reklama

Související témata: