Hlavní obsah

Fotbalisté na jaře pořádali střelecké hody

Karel FeltPrávo

Zisk dvanácti bodů, který byl cílem české fotbalové reprezentace v jarní části kvalifikace o postup na MS 2006, svěřenci trenéra Karla Brücknera splnili beze zbytku. Tím si vytvořili velmi dobrou výchozí pozici pro náročný podzim. Čtyři jarní vystoupení však okořenili i nevídanými kanonádami a Finsku, dvakrát Andoře a Makedonii nastříleli dohromady dvaadvacet gólů.

Článek

Zejména červnový dvojzápas proměnili ve střelecký festival, který přepsal i historické rekordní tabulky. Výhrou 8:1 nad Andorrou v Liberci dosáhli nejvyššího vítězství i počtu nastřílených gólů v jednom utkání v celé historii českého a československého fotbalu.

Jan Koller v tomto duelu vytvořil nový hráčský rekord v počtu dosažených branek. U čísla 35 však nezůstal a čtyřmi trefami do makedonské sítě jej posunul na 39 reprezentačních gólů. Potřeboval na to deset minut, což je nejen české, ale i evropské unikum. Karel Poborský se pak zapsal do historie českého fotbalu už 105 odehranými zápasy v národním dresu.

Potěšitelné je, že se mužstvo prezentovalo nádherným ofenzívním fotbalem. Nevydrželo u něho v každém utkání celých devadesát minut, ale platí slova kouče Karla Brücknera... "Každé utkání má svůj vývoj a fáze a soupeře si musíte také připravit." To se dařilo dokonale. Navíc mužstvo prokázalo i velkou vnitřní sílu a vůli po vítězství, když v dramatickém závěru teplického duelu s Finskem dokázalo strhnout vítězství na svou stranu.

Osobnosti se nebojí odpovědnosti

I bez bývalého kapitána Pavla Nedvěda předvádí tým výborný fotbal. Má ve svém středu několik osobností, které dokáží vzít otěže zápasu do svých rukou a nebojí se odpovědnosti. Mezi tyčemi to je nepochybně Petr Čech, který už vyrostl v nejlepšího gólmana planety. V obraně pak Tomáš Ujfaluši a Marek Jankulovski, ale svoje kvality po návratu prokázal také Zdeněk Grygera.

Excelentní je středová řada s Karlem Poborským, novým kapitánem Tomášem Galáskem a zejména Tomášem Rosickým, geniálním režisérem a tvůrcem hry. V útoku pak dvojice Jan Koller-Milan Baroš, k níž se dotáhl Vratislav Lokvenc, který střílel velmi důležité góly.

Brückner však dokáže vyřešit i náhlé ztráty, zaviněné zraněními. Tým doplňuje fotbalisty, kteří ihned vstřebají jeho vítězný duch, ať to je Polák, nebo nově Zelenka. Po téměř roční pauze se vydařil i návrat Šmicrovi.

A jsou tu i další borci, s nimiž lze počítat, jako Rozehnal, Bolf, Jiránek, Sionko, Heinz, Blažek, Kinský, Jun či Vachoušek. "Máme dosti široký okruh kvalitních hráčů. Spíš je problém, koho nepovolat, než kam sáhnout," říkal s uspokojením Brückner.

Jím vedený tým po zaváhání v Nizozemsku navázal na předchozí kvalifikaci na ME 2004 i vynikající výkony v Portugalsku a je stále postrachem pro soupeře. A navíc nabízí ofenzívní fotbal, který je i lahůdkou pro oko diváka. Fanoušci pak dokáží tým povzbudit a podržet. Postup na MS po šestnácti letech by se tak mohl stát realitou.

Reklama

Související témata: