Hlavní obsah

Vrba už vybral dvacet hráčů na Američany a Nizozemce. Další tři povolá dodatečně

Praha
Aktualizováno

Dvacet hráčů už si reprezentační kouč Pavel Vrba pro zářijovou přípravu s USA (3.9.) i následný vstup do kvalifikace o EURO 2016 s Nizozemskem (9.9) vybral, další tři povolá v pátek. „Počkám na vystoupení posledního našeho zástupce Sparty proti Zwolle. A na výkony potencionálních adeptů na pohárové scéně rovněž,“ prozradil trenér, proč s nominací ještě vyčkává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Nebyl a není v situaci ani trochu jednoduché. „Zranění některých hráčů nominaci samozřejmě ovlivnilo. Třeba Holek by v kádru určitě figuroval. A Plašil poté, co úspěšně zvládl první zápas za Bordeaux, pochopitelně také," přiznal Pavel Vrba, že skládání mužstva neprobíhalo snadno.

Nejen zranění, ale i forma dělala starosti

Zvláště, když někteří fotbalisté mají daleko do formy, s níž se potkali na jaře. Což samozřejmě není pouze případ sparťanského záložníka Hušbauera, který tudíž figuruje jen mezi náhradníky.

„Výkonnost některých hráčů není skutečně taková, jako na jaře," přitakal Vrba.

„Navíc jsem počítal s tím, že naše mužstva si budou na evropské pohárové scéně počínat úspěšněji. Hlavně Plzeň a Sparta, u níž jsem předpokládal, že se do závěrečného play off Ligy mistrů dostane."

Sázka na Plzeň a Spartu

Přesto reprezentační kouč vsadil při skládání nominace na hráče obou zmiňovaných klubů. Z Plzně jich povolal sedm (Řezník, Limberský, Kolář, Procházka, Hořava, Pilař, Petržela), ze Sparty čtyři (Bičík, Kadeřábek, Krejčí, Dočkal).

„Nedívám se jen na výsledky, ale hlavně na hru a výkony jednotlivých hráčů," argumentoval trenér, který do svého výběru zahrnul i dva úplné nováčky - plzeňského obránce Radima Řezníka a letenského gólmana Davida Bičíka.

„Řezník si vytvořil za poslední dva roky v Plzni slušnou pozici a svými výkony mě přesvědčil.  Chtěl jsem ho vyzkoušet už v přípravě proti Rakušanům, jenže tehdy měl zdravotní problémy," zdůvodňoval Pavel Vrba povolání svého někdejšího plzeňského svěřence.

„U brankářů jsme přemýšleli, zda snad nepovolat jako třetího některého z mladých gólmanů. Ale protože současně s áčkem má sraz i jedenadvacítka, sáhli jsme po zkušeném Bičíkovi. Na Letné je doma, má už toho hodně odchytáno u nás i v zahraničí, v případě nenadálé situace by mohl zaskočit."

Rosický je vyloženě natěšený

Kromě fotbalistů Plzně a Sparty tvoří kádr už jen a jen legionáři v čele s Čechem a Rosickým z Premier League. Kromě nich povolal Vrba z ostrovů i Vydru a Pudila z druholigového Warfordu.

Kromě čtveřice hráčů působící v Anglii dostali pozvánku Vaclík a Suchý z Basileje, Michal Kadlec z Fenerbahce, Darida z Freiburgu a Jiráček z Hamburku.

„Samo sebou, že bych byl rád, kdyby všichni legionáři měli daleko větší zápasovou zátěž, než tomu dosud je. Jen Darida je totiž v úvodu sezóny v plném vytížení," přiznal trenér Vrba, byť i něco pozitivního na momentální situaci nachází.

Třeba v případě Rosického, který zatím v Premier League neodehrál ani minutu. „Při minulých srazech jsme se domlouvali, zda má hrát poločas nebo o nějakou minutu déle, teď se na sraz vyloženě těší a bude chtít hrát celých devadesát minut."

Reprezentace se poprvé sejde v pondělí 1. září v Praze, kde začne příprava na zápas s USA i kvalifikaci s Oranjes.

Úvodní zápas v kvalifikaci ME proti Nizozemsku bude 9. září sledovat vyprodaná Letná. Zbývá posledních asi tisíc lístků z nevyzvednutých nebo nezaplacených rezervací, které Fotbalová asociace ČR uvolní na serveru ticketportal.cz během dvou až tří dnů.

Na přípravné utkání se Spojenými státy o šest dní dříve je stále dostatek vstupenek, odhaduje se návštěva mezi deseti a patnácti tisícovkami diváků.

PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiPetr ČechChelsea1070
Tomáš VaclíkBasilej20
David BičíkSparta00
ObránciPavel KadeřábekSparta20
Václav ProcházkaPlzeň40
Radim ŘezníkPlzeň00
Marek SuchýBasilej190
David LimberskýPlzeň260
Daniel PudilWatford252
Michal KadlecFenerbahce538
ZáložníciMilan PetrželaPlzeň150
Tomáš RosickýArsenal9422
Petr JiráčekHamburk273
Bořek DočkalSparta92
Vladimír DaridaFreiburg170
Tomáš HořavaPlzeň52
Daniel KolářPlzeň192
Václav PilařPlzeň143
Ladislav KrejčíSparta61
ÚtočníciMatěj VydraWatford124

Reklama

Související témata: