Hlavní obsah

Vrba prozradil, že na hru Nizozemců má nachystané hned dvě odpovědi

Svízelně a komplikovaně se rodila nominace české fotbalové reprezentace na přípravný duel s Američany a hlavně na vstup do kvalifikace o EURO 2016 proti Nizozemcům. Trenérovi Pavlu Vrbovi skutečně neradno závidět. Řada hráčů je zraněných, další vysedávají ve svých klubech jen mezi náhradníky, jiní mají daleko do optimální formy... Proto kouč zatím vyřkl jen dvacet jmen, k nimž v pátek přidá tři další.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Asi jste si musel moc a moc lámat hlavu, než jste dal v panující situaci dvacet jmen dohromady...

Nebylo to jednoduché, protože zranění nominaci zkomplikovala a momentální forma řady potencionálních adeptů rovněž. Třeba takový Holek by v kádru určitě byl, kdyby se nezranil, což platí i o Plašilovi.

Toho jste nakonec zařadil alespoň mezi náhradníky, takže pořád ještě existuje šance, že se může v kádru objevit.

Uvidíme, jak dopadne jeho lékařské vyšetření a jak na tom bude. První zápas po návratu do Bordeaux zvládl úspěšně a já s ním počítal.

Kdo figuruje mezi Vrbovými náhradníky?
Brankář: Tomáš Grigar
Obránci Martin Latka, Ondřej Mazuch, Tomáš Sivok a Filip Novák
Záložníci: Jaroslav Plašil, David Pavelka, Lukáš Vácha, Josef Hušbauer, Tomáš Hübschman, Adam Hloušek, Jan Kopic, Josef Šural
Útočníci: Milan Škoda, Tomáš Necid, David Lafata a Václav Kadlec

Což se zřejmě nedá říci o řadě jiných hráčů, kteří moc a moc zaostávají za výkony, jež předváděli na jaře... Třeba takový Hušbauer!

V tom je pochopitelně další problém, protože výkonnost některých není skutečně taková, jako měli na jaře. Navíc ani na evropské pohárové scéně naši zástupci neuspěli, což představuje další komplikaci. Předpokládal jsem, že Sparta a Plzeň do dalších kol postoupí.

A to vás čeká vstup do kvalifikace s Nizozemci. Pouhé pomyšlení na jejich fotbal v plné rychlosti a na pár doteků musí nahánět mráz na zádech.

Proto se musíme připravit tak, abychom jim jejich fotbal co nejvíce znepříjemnili a Nizozemce překvapili.

Sledoval jste třeba Robbena v úvodu bundesligy a jeho výkon v dresu Bayernu?

Sledoval jsem ho celé prázdniny. A nejen jeho, ale i celé nizozemské mužstvo na mistrovství světa v Brazílii.

Třeba se můžete utěšovat tím, že po odchodu  trenéra Van Gaala a s příchodem nového kouče Hiddinka se hra Nizozemců změní...

V rozestavení změna nastane, ve způsobu hry a velké ofenzivní síle, kterou Nizozemci mají, ovšem nikoli. Vždyť na mistrovství světa jim třeba proti Španělům či Brazilcům jejich fotbal s úžasnou přechodovou fází přinesl velký úspěch. Když ale narazili na soupeře hrajícího v defenzivě disciplinovaně, nebyli tak výrazní a dominantní.

Takže jste se inspiroval třeba Kostarikou nebo Argentinou?

Mám připravenou odpověď na oba způsoby hry, s nimiž by mohli Nizozemci vyrukovat. A naše reprezentace bude vědět, jak na ně hrát.

Chcete říci, že jste opět posílal svým vyvoleným domácí úkoly, aby se na oranjes co nejdůkladněji nachystali?

Tentokrát ne, protože se sejdeme už 1. září a na přípravu bude daleko víc času, než při předchozích srazech. Budeme se moci věnovat rozboru soupeřovy hry u videa, navíc náš čeká ještě přípravný duel s Američany, jejichž styl hry je Nizozemcům podobný. V něm si vyzkouším a ověřím základní sestavu, kterou bych chtěl poslat na hřiště v prvním kvalifikačním zápase o šest dnů později. Nebude to prostě taková hektika, jako před předchozími přátelskými zápasy.

Zpátky k vašemu výběru. Jak moc velkou komplikaci představuje, že v ostrovní Premier League nestojí v bráně Chelsea Petr Čech a za Arsenal zatím nenastupuje Tomáš Rosický?

Čech je naprosto nejzkušenějším gólmanem, který navíc odchytal spoustu zápasů v přípravě, takže žádný problém nevidím.  Naopak si myslím, že bude chtít svými výkony vyslat výzvu klubovému trenérovi a upozornit ho, jak dobře za reprezentaci zachytal. Rosický se na reprezentační sraz také těší a vzhledem k dosavadnímu vytížení v Arsenalu bude chtít hrát celých devadesát minut, což je pro nás také pozitivní informace.

Stejně pozitivním zjištěním je i to, že do někdejší formy se postupně dostává Pilař, který se před dvěma lety v národním týmu v přípravě na Ukrajině zranil a od té doby se hledal...

Vybral si klub, kde dostává prostor a vrací se do formy, kterou měl na evropském šampionátu před dvěma lety v Polsku, což je jen dobře. Pro něho, Plzeň i národní tým.

Ve dvacetičlenné nominaci udivuje, že jste povolal jen jednoho útočníka. Proč jste dal přednost Vydrovi před Lafatou?

Nominaci ještě doplním o tři hráče do každé řady, takže i na dalšího útočníka dojde. Podle výkonů ve čtvrteční pohárové odvetě mezi Spartou a Zwolle se rozhodnu, zda půjde o Necida, Lafatu, nebo o slavistického Škodu či Václava Kadlece, kteří mezi náhradníky rovněž figurují. Lafata dal sice v úvodu podzimu nejvíc gólů, ale musí se prosazovat, když hraje i proti těžším soupeřům. Navíc jsem přesvědčený, že v dané chvíli je Vydra v dobré formě.

Reklama

Související témata: