Hlavní obsah

Klinsmann učí hrát Američany fotbal, ženou ho až do světové Top 10

Praha

Práce mu jde od ruky, vždyť Američany zahleděné do basketu či baseballu naučil hrát fotbal. Tak obstojně, že německý trenér Jürgen Klinsmann dovedl reprezentaci USA na nedávném mistrovství světa v Brazílii do osmifinále, kde vypadla s Belgií. „Úspěšný šampionát. Ale Američané jsou maximalisté. Nebudou spokojení, dokud nebudeme v Top 10 na světě,“ usmívá se Klinsmann před středečním přátelským duelem s českou reprezentací v Praze.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Američanů Jürgen Klinsmann před přípravným zápasem s Českem.

Článek

Co pro vás znamená příprava v Praze?

Jsme tady velmi rádi, děkujeme za pozvání. Jsme po mistrovství světa a teď pro nás začíná cyklus do dalšího MS. Přivezli jsme hodně mladých a talentů, které chceme rozvíjet. Máme trochu jiný časový rozvrh než vy v Evropě, vám už začíná kvalifikace. Přesto věřím, že to ve středu bude báječný zápas, který si všichni užijeme.

Jaká je teď podle vás síla českého fotbalu?

Chyběl vám jen krůček, abyste se dostali do Brazílie, to o něčem svědčí. Je těžké srovnávat minulost, kdy jsem proti vaší reprezentaci sám hrával, a současnost. Každá generace je jiná. Máte kvalitní silný tým. Známe vaše hráče působící ve Spartě, v Plzni i v zahraničí, respektujeme vás. Nastudovali jsme si vaši hru, bude to pro nás dobrá prověrka.

Co vás na Češích zaujalo?

Třeba velké individuální kvality. Nejvíc u Rosického, který hraje v Premier League. Máte dobrý systém, mužstvo je dobře organizované a disciplinované.

Vy sám jste někdy hrál na Letné?

Nepamatuji si, je to dlouho... Byl jsem v Česku několikrát, ale konkrétní stadióny se mi nevybavují. Natož pak má bilance z těchto zápasů.

Není změn ve vaší nominaci až moc? Přivezl jste jen deset hráčů ze světového šampionátu.

My jsme teď teprve na začátku. Brazílie je za námi, Rusko 2018 před námi. Máme hodně mladých šikovných kluků, ti jsou tady. Nastupuje nová generace. Pro nás je Praha novým začátkem, chceme mladým otevřít dveře do profesionálního fotbalu. MLS hraje nezávisle na termínové listině FIFA. Dosáhli jsme několika kompromisů, ale jinak si kluby chtějí své hráče ponechat.

Jak jste spokojený se systémem akademií, které jste v Americe po vzoru Německa zavedl?

Německo má fotbalovou infrastrukturu vybudovanou, v Americe je to úplně jiné. Tam se muselo všechno nastartovat, to pro mě byla obrovská výzva. Žiju tam již šestnáct let, má žena je Američanka, už tam jsem jako doma. Šampionát v Brazílii pro nás byl úspěšný. Ale Američané jsou maximalisté. Nebudou spokojení, dokud nebudeme v Top 10 na světě. (smích)

Do Prahy už jste přivezl některé mladé produkty vašich akademií?

Stavíme systém, ale to potrvá dlouho. V USA je populárnější basketbal a baseball. Snažíme se o podobné akademie jako v Evropě, ale v Americe je to velmi komplikované. Hlavně chceme, aby za ně mladí nemuseli platit. Liga funguje už dvacet let a rozvíjí se. Amerika je plná kultur, národní tým je motorem procesu prosazování se fotbalu. Největším cílem je MS, v konkurenci basketbalu a baseballu chceme inspirovat mládež. V Brazílii se nám docela dařilo, ale v budoucnosti chceme dojít ještě dál.

Utkání ČR - USA se hraje ve středu 3. září od 20:15 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články