Hlavní obsah

Skalp osmifinalisty MS má posílit sebevědomí Vrbova týmu čekajícího na první výhru

Praha

Nula zeje na kontě výher české fotbalové reprezentace pod taktovkou Pavla Vrby. Ze tří zápasů od lednového nástupu trenéra k národnímu mužstvu český elitní výběr vytěžil jen dvě remízy. V dnešním přípravném utkání s USA, který je generálkou na úterní start kvalifikace o ME, chtějí Vrbovi svěřenci posílit sebevědomí prvním triumfem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Remízy s Norskem a Finskem (shodně 2:2), následně prohra s Rakouskem 1:2. A k tomu šest obdržených gólů od průměrných týmů není před blížícím se vstupem do boje o ME ve Francii ideálním „dopingem", zvláště když na úvod čeká Vrbův tým Nizozemsko pyšnící se bronzem z  MS.

Není divu, že Vrba přikládá konfrontaci s USA tak velkou váhu. „Američané mají podobný styl jako Nizozemsko při zakládání útoku, jsou stejně důslední před vlastním pokutovým územím a rovněž jdou ve velkém počtu do ofenzivní části," vysvětloval Vrba.

Američané jsou však hodně nečitelní. „Víme, že dorazilo jen deset borců z MS a pouze tři patřili do základního kádru. Informace o hráčích, kteří na šampionátu nebyli, jsou menší. Ale přibližně jejich kvalitu známe," prohlásil Vrba. „Bylo by dobré zvítězit pro sebevědomí. Byť nejsou Američané kompletní, fotbal v jejich zemi jde nahoru a v Brazílii předvedli velice kvalitní hru. Navíc mají zažitý jeden systém, který se nemění," přemítal zadák Marek Suchý.

Hráči se musí sehrát, upozorňuje Vrba

Lze tušit, že česká sestava se bude blížit jedenáctce, která v úterý vyzve Nizozemsko. „Mám představu o obsazení postů. Následně po zápase s USA nás budou čekat další tři taktické tréninky, kde hráčům vysvětlím určité věci a bude sledovat, jak jsou schopni plnit pokyny. Ale je třeba si uvědomit, že hráči se potřebují ve dvojicích či trojicích sehrát. Vždyť jsme nikdy nebyli v optimální sestavě," upozorňoval Vrba, že při předešlých duelech neměl příležitost ladit sestavu zcela k obrazu svému.

„Naším cílem proti minulým zápasům bude zlepšit defenzivu, protože šest inkasovaných branek je moc. A rovněž musíme být produktivnější, neboť pokaždé jsme měli situace pro větší množství branek. Není třeba zdůrazňovat, že chceme uspět," říkal Vrba a jasně naznačil, jak mu s vidinou bitvy proti nizozemskému výběru záleží už ve středečním večeru na zlepšení obranné činnosti: „Na disciplínu v defenzivě budeme klást velký důraz!".

Do sestavy počítá i s Petrem Jiráčkem, který v úterý místo přípravy letěl do Hamburku, kde mu manželka Linda porodila syna. Borec místního HSV o dvacet minut narození prvního potomka nestihl. Už večer v deset se hlásil zase u národního mužstva v Praze. „Pro zápas s USA je připraven a věřím, že syna oslaví skvělým výkonem," usmál se Vrba.

Jak dopadne zápas Česko - USA?
Vyhraje Česko
47,1 %
Zápas skončí remízou
22 %
Zvítězí Američané
30,9 %
Celkem hlasovalo 7040 čtenářů.

Reklama

Související témata: