Hlavní obsah

Plašil se těší na reprezentaci, ale v žaludku mu leží prohra v Remeši

Karel FeltPrávo

Po roce se dvaatřicetiletý záložník Jaroslav Plašil vrací do fotbalové reprezentace. Trenér Pavel Vrba tak oceňuje jeho výborné výkony v dresu Girondins Bordeaux, bojujícího o přední příčky tabulky nejvyšší francouzské soutěže. Zatímco z pozvánky do národního týmu má radost, mrzí ho páteční prohra Bordeaux 0:1 na trávníku v té době předposlední Remeše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil na archivním snímku.

Článek

„Z naší strany to byl nevydařený zápas. Měli jsme převahu a spoustu šancí, ale neproměnili jsme je. Jeden gól jsme sice dali, jenže rozhodčí ho neuznal pro ruku, kterou ale viděl jen on. Domácí naopak vstřelili jedinou branku, jak se říká z ničeho. Neměli prakticky jedinou tutovku. Bohužel, to se stává a nás to stálo cenné body. Ten páteční zápas mi pořád leží v žaludku. Měli jsme ho vyhrát,“ přiznal Jaroslav Plašil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Bordeaux se však stále drží v popředí tabulky. V klubu převládá s podzimem zatím spokojenost.Byla by větší, kdybychom neztráceli body se soupeři, jako byla teď Remeš a před tím Guingamp. Mohli jsme už vést tabulku, je to velká škoda. Musíme zapracovat na ofenzívě a takové zápasy vyhrávat,“ hledal příčiny Plašil, který se vrátil do základní sestavy po zranění. „Zatím všechno funguje tak, jak má. Osobně mohu být celkem spokojený,“ dodal.

Proti Nizozemsku fandil u televize

Pozvánka od trenéra Vrby ho příjemně překvapila. Kouč národního týmu o něm uvažoval už před zářijovým srazem, jenže tehdy Plašilovi vystavil stop poraněný kotník. Pozvánka přišla před kvalifikačním dvojutkáním v Turecku a Kazachstánu.Byl jsem za ni moc rád. Pozvánka do reprezentace mne vždycky potěšila. Po prohře v Remeši to pro mne snad bude i osvěžení. Těším se na sraz. Uvidím, jak to bude vypadat,“ těšil se Plašil.

Úvodní duel kvalifikace sledoval jen v televizi. „Jsou to skvělé tři body. U televize jsem hodně fandil. Kluci odvedli výborný výkon proti třetímu týmu z mistrovství světa. Nizozemsko není nikdy lehkým soupeřem. Perfektně fungovala defenzíva, dařilo se v ofenzívě. Je to výborný vstup do kvalifikace a můžeme si jen přát, aby to tak pokračovalo a udělat pro to na hřišti maximum,“ pochválil spoluhráče z reprezentace.

Vrbův ofenzivní styl mu sedí

Plašil odehrál za národní mužstvo 89 utkání a dal šest gólů. Pozvánku na nadcházející sraz ale nebere automaticky jako místo v základní sestavě. „To rozhodně ne, o tom ani takhle nepřemýšlím. Podstatné jsou body z nadcházejících zápasů. Ti, kteří se dostanou na hřiště, jistě odvedou sto procent. Chtěl bych být mezi nimi, ale záleží na trenérovi,“ říkal přesvědčivě.

Nadcházející dvojutkání nepovažuje sice za klíč k postupu, ale za velmi důležitý krok. „V téhle skupině je velice důležitý každý zápas. Jsme na začátku kvalifikace, ale každý bod má obrovskou cenu. V Turecku, které prohrálo na Islandu, nás čeká i vzhledem k bouřlivému prostředí peklo, ale to by nás nemělo překvapit. Hrát se dá proti každému a v poslední době jsme v Turecku uhráli dobré výsledky. V Kazachstánu to také nebude lehké, body odtud by měly potvrdit dobrý vstup do kvalifikace. Domácí zápasy pak musíme vyhrávat. To byl problém minulé kvalifikace o Brazílii, že jsme doma poztráceli příliš mnoho bodů,“ nabídl svůj pohled na boj o ME.

Plašil také vítá okysličení mužstva novými hráči. „Trenér a realizační tým jisté hráče dobře sledují, a když ti kluci hrají dobře, reprezentaci si zaslouží. Každý kvalitní hráč přinese do týmu novou energii, což je jenom dobře,“ konstatoval a k ofenzivnímu hernímu stylu, který Vrba reprezentaci naordinoval, dodal: „Myslím si, že herní styl trenéra Vrby je pozitivní. Mužstvo hraje ofenzívní pohledný fotbal. Mně takový určitě vyhovuje, ostatním hráčům určitě také a fanouškům se nepochybně líbí.“

Reklama