Článek
Fotbalisté by se při asijské anabázi bez jabloneckého kuchaře Rudolfa Jurigy zřejmě obešli. V Turecku určitě, v dalekém Kazachstánu zřejmě také.
„Ale já ho využiju. A rád. Jen se na mě podívejte," vykládá rozesmátý kouč Pavel Vrba, proč se s mužstvem do Istanbulu a poté i Astana trmácí také mistr kuchařský z Jablonce.
„On ale vyvářet nebude. Ani nemůže, protože na týdenní asijskou pouť nevezeme žádný proviant, aby mohl vynikat u plotny," uvádí věcí na pravou míru Jaroslav Dudl. S trochou smutku v hlase, protože on, vyhlášený gurmán a labužník, by si na Jurigových specialitách také rád pochutnával.
„Naši kuchaři stáli u sporáku a vyvářeli jen v minulosti na velkých turnajích. To jsme je totiž zásobili potravinami, které si určili, a oni pak mohli vynikat. Hlavně po vítězných zápasech, kdy šla i životospráva trochu stranou," vybavuje si s něhou v hlase hodování v anglickém Prestonu v šestadevadesátém či třeba o čtyři roky později v belgickém Knokke-Heist. Anebo i při cestách do exotických destinací, kam kuchař fotbalisty rovněž doprovázel.
Astana v dalekém Kazachstánu je pro tuzemce exotickou destinací rovněž, ale Rudolf Juriga tentokrát s výpravou cestuje jen proto, aby nahlédl do kuchyně a případně dohlédl na tamní kuchtíky. Do řemesla se jim rozhodně plést nebude...
Vrba: Nechceme nic riskovat
„Jde spíše o prevenci, protože nechceme nic riskovat," potvrzuje trenér Pavel Vrba, který se zřejmě inspiroval českým daviscupovým týmem. Ten si před rokem vezl k zápasu s Kazachy nejen kuchaře, ale i potraviny.
„Před námi se totiž Švýcaři a Rakušané spálili a možná i proto v Astaně prohráli," vysvětloval nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, proč s tenisty letěl i šéfkuchař restaurace La Finestra Jaroslav Černý. „V Asii se jí skopové a jehněčí, mají i jiné úpravy jídla a jiné koření, což v kombinaci s nadmírou oleje dělá v žaludku neplechu."
„My ale žádné obavy mít nemusíme. V hotelu, v němž budeme v Astaně bydlet, má kuchyň na povel italský šéfkuchař. A její vybavení a čistota trumfuje většinu pražských hotelů," přidává vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, který před dvěma týdny kazašské hlavní město v rámci inspekční cesty navštívil a do hotelové kuchyně pochopitelně také zabrousil.
Domů se vrátil bez jakýchkoli potíží a pokrmy servírovanými v hotelu přímo nadšený.