Hlavní obsah

Kuchař fotbalistům vyvářet nebude, trenér Vrba ho však využije

Istanbul

Žádné nóvum... I kuchaři už svého času s reprezentací jezdívali a na velkých fotbalových slavnostech vyvářeli. „Pochopitelně po vítězných zápasech, kdy trenéři přimhouřili oko, takže se třeba svíčková s knedlíkem a brusinkami podávala, bábovky pekly a dokonce i uzené se servírovalo,“ zasní se letitý vedoucí národního mužstva Jaroslav Dudl při vzpomínce na dobroty Jozefa Golise. Ostravský mistr kuchař však u reprezentace skončil, neboť trenéři Brückner, Rada, Bílek a Pešice se bez jeho služeb obešli. Až kouč Pavel Vrba si kuchaře do realizačního týmu zase prosadil.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl

Článek

Fotbalisté by se při asijské anabázi bez jabloneckého kuchaře Rudolfa Jurigy zřejmě obešli. V Turecku určitě, v dalekém Kazachstánu zřejmě také.

„Ale já ho využiju. A rád. Jen se na mě podívejte," vykládá rozesmátý kouč Pavel Vrba, proč se s mužstvem do Istanbulu a poté i Astana trmácí také mistr kuchařský z Jablonce.

„On ale  vyvářet nebude. Ani nemůže, protože na týdenní asijskou pouť nevezeme žádný proviant, aby mohl vynikat u plotny," uvádí věcí na pravou míru Jaroslav Dudl. S trochou smutku v hlase, protože on, vyhlášený gurmán a labužník, by si na Jurigových specialitách také rád pochutnával.

„Naši kuchaři stáli u sporáku a vyvářeli jen v minulosti na velkých turnajích. To jsme je totiž zásobili potravinami, které si určili, a oni pak mohli vynikat. Hlavně po vítězných zápasech, kdy šla i životospráva trochu stranou," vybavuje si s něhou v hlase hodování v anglickém Prestonu v šestadevadesátém či třeba o čtyři roky později v belgickém Knokke-Heist. Anebo i při cestách do exotických destinací, kam kuchař fotbalisty rovněž doprovázel.

Astana v dalekém Kazachstánu je pro tuzemce exotickou destinací rovněž, ale Rudolf Juriga tentokrát s výpravou cestuje jen proto, aby nahlédl do kuchyně a případně dohlédl na tamní kuchtíky. Do řemesla se jim rozhodně plést nebude...

Vrba: Nechceme nic riskovat

„Jde spíše o prevenci, protože nechceme nic riskovat," potvrzuje trenér Pavel Vrba, který se zřejmě inspiroval českým daviscupovým týmem. Ten si před rokem vezl k zápasu s Kazachy nejen kuchaře, ale i potraviny.

„Před námi se totiž Švýcaři a Rakušané spálili a možná i proto v Astaně prohráli," vysvětloval nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, proč s tenisty letěl i šéfkuchař restaurace La Finestra Jaroslav Černý. „V Asii se jí skopové a jehněčí, mají i jiné úpravy jídla a jiné koření, což v kombinaci s nadmírou oleje dělá v žaludku neplechu."

„My ale žádné obavy mít nemusíme. V hotelu, v němž budeme v Astaně bydlet, má kuchyň na povel italský šéfkuchař. A její vybavení a čistota trumfuje většinu pražských hotelů," přidává vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, který před dvěma týdny kazašské hlavní město v rámci inspekční cesty navštívil a do hotelové kuchyně pochopitelně také zabrousil.

Domů se vrátil bez jakýchkoli potíží a pokrmy servírovanými v hotelu přímo nadšený.

Reklama