Hlavní obsah

Neslušelo se, abych skákal a dělal kotrmelce, vysvětloval Sivok, proč v Istanbulu neslavil vyrovnávací gól

Istanbul
Aktualizováno

Paradox. A také diametrální rozdíl mezi ním a Dočkalem. Zatímco sparťanský záložník se svou vítěznou trefou doslova opájel, legionář ve službách istanbulského Besiktase Tomáš Sivok jakoby turecké fanoušky nechtěl po vyrovnávací brance příliš provokovat. „No, moc se nesluší, abych po sedmi letech v Turecku oslavoval gól, který jsem jim dal. Abych skákal a dělal kotrmelce,“ přiznával, že se brzdil stejně, jako to dělá drtivá většina playerů, když změní klubové barvy a zamíří k největším konkurentům.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tomáš Sivok (vlevo) nechtěl turecké fanoušky po vyrovnávací brance příliš provokovat.

Článek
Fotogalerie

Přitom Sivokova vyrovnávací trefa byla ohromně důležitá. „Rychle jsme odpověděli na vedení Turků, což byl důležitý moment celého střetnutí. Vždycky tomu tak je," kvitoval reprezentační kouč Pavel Vrba hlavičku zkušeného legionáře, který se do sestavy národního týmu vrátil po vleklém zranění téměř po roce.

„Gól ze standardky nás udržel ve hře a teprve ve druhé půli jsme ukázali, že umíme hrát fotbal. V první půli se nám moc nedařilo kombinovat, neměli jsme míč, ale přežili jsme to, i když Turecko bylo jasně lepší," glosoval vítězný návrat Sivok.

Dočkal těžil z nahrávek sparťanů

Po zápase pochopitelně štastný a společně s ostatními se už oddávající oslavám důležité výhry. Samo sebou s Bořkem Dočkalem v čele, který se trefil jak v úvodním pražském duelu s Nizozemci, tak i v istanbulské partii s Turky.

„Vůbec nejde o mé góly, podstatný je zisk šesti bodů. Fantazie, protože takový bodový zisk málokdo čekal," odmítal chválu Dočkal, ale nakonec se k brankám, na které mu nahrávali sparťanští spoluhráči, přece jen vrátil. A rád....

"Proti Nizozemsku mně gólovou trefu výborně připravil Lafata, proti Turkům Kadeřábek. Dostal jsem míč pod sebe a snažil se hlavně trefit bránu, protože gólman byl přes osu. Žádná zázračná rána."

Rosický: Třetí výha a byl by to sen

Zázračná nebyla, ale vítězství a tím i tři body v Istanbulu přinesla. Česká reprezentace jich má po dvou zápasech na kontě už šest.

„Úžasný začátek. Pokud bychom přidali i třetí vítězství v Kazachstánu, byl by to sen," rozplýval se kapitán mužstva Tomáš Rosický. „Bojovnost a touha, s níž všichni do zápasů jdou, je prostě úžasná a i tady nám pomohla. „Do přestávky byla v naší hře spousta chyb a ztrát, po změně stran jsme ale byli aktivnější a dokázali víc podržet míč."

Hodně sporná a diskutovaná byla situace, kdy se Lukáš Vácha střetl s Ardo Turanem a domácí se vehementně dožadovali penalty. Právě kapitán a největší hvězda domácího týmu ze všech nejvíce.

Penaltu sudí pískat mohl

„Sudí pokutový kop neodpískal, takže nebyl. Trošku jsem ho ale štrejchnul, takže kdyby rozhodčí chtěl, pískat mohl," přiznával, že si za nerozhodného stavu v závěru první půle oddechl, když viděl gestu švédského arbitra, jenž nechal ve hře pokračovat.

„S nejtěžšími soupeři jsme získali ve dvou zápasech šest bodů, ale musíme zůstat pokorní a musíme pokračovat, abychom si úspěšný vstup do kvalifikace nepokazili," připomínal Vácha.

„Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. Dostali jsme rychlý gól, ale dokázali se stejně rychle zvednout, což přivodilo zlom," nechal se slyšet brankář Petr Čech. „V poločase jsme si řekli, co musíme zlepšit a skutečně jsme hráli pětadvacet minut jinak. Z toho se rekrutovala převaha, šance i druhá branka. Vstup do kvalifikace prostě vynikající, neboť jsme hned na začátku porazili papírově asi nejsilnější soupeře."

Reklama

Související témata: