Hlavní obsah

Přání hráčů byla pro Peltu vždy vším, proto je poslal do Astany samostatným speciálem

Astana

Nejvyšší strahovský boss se zase jednou ukázal. Aby ne, když přání hráčů pro Miroslava Peltu vždy byla, jsou a budou na prvním místě. U reprezentace, stejně jako v jeho Jablonci. Na památném EURO ´96 v Anglii, kde v Chvalovského éře působil jako vedoucí národního mužstva, před dvěma lety během polského šampionátu, stejně jako teď, kdy má na povel celý fotbal a Vrbův celek dvěma výhrami na úvod kvalifikace tak slibně vykročil za postupem do Francie. I proto se plácl přes kapsu a poručil, aby fotbalisty dopravil od Bosporu do kazažské Astany letecký speciál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Poborský (vlevo) a a předseda FAČR Miroslav Pelta na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Už putování do Turecka bylo totiž dost strastiplné. Letadlo vypravené z Prahy bylo plné do posledního místa, takže i reprezentanti seděli v řadách po trojici. Dost nezvyk. Zvláště při představě, že stejně úmornou cestu budou podnikat i při pokračování asijské anabáze a podobně budou putovat do Kazachstánu. Trávit čtyři a půl hodiny ve vzduchu bez možnosti se pořádně pohnout, to byla dost děsivá představa.

Šesti bodů si je třeba vážit

„Šest bodů po dvou kvalifikačních zápasech, to by nám před časem přišlo jako srandovní možnost. Teď si jich proto musíme vážit a udělat všechno, abychom byli dál úspěšní," vykládal Pelta, když nařizoval, aby pro reprezentační mančaft přiletělo další letadlo. Samo sebou, určené jen pro ně...

„Hned po vítězném zápase v Istanbulu jsem byl za hráči v kabině a viděl na nich, jak jsou znavení. Fyzicky, stejně jako psychicky. Nemyslitelné, aby letěli do Astany nacpaní jako sardinky a nemohli si na palubě alespoň trochu odpočinout. O potřebné volnosti nemluvě. A to do hry vstupoval ještě čtyřhodinový časový posun v porovnání s Prahou," vysvětloval šéf českého fotbalu, proč reprezentaci dopravoval speciál určený jen pro ni. „A to nemluvím o dalších hodinách ve vzduchu při návratu domů," dodával.

Hráči pohodlí ocenili

„Určitě bylo příjemné, že jsme měli letadlo sami pro sebe a mohli se pěkně natáhnout přes tři sedačky. Většina z nás celý let prospala, tak jsme snad pošetřili i nějaké síly na pondělí," oceňoval Peltův počin obránce David Limberský už v chladné a deštěm skrápěné Astaně.

„Po pátečním zápase jsme ještě unavení, navíc jsme strávili celý den na cestách, což je docela nezvyk. Ale pro každý tým to bude v Kazachstánu stejné. Do pondělí ale budeme stoprocentně nachystaní," byl přesvědčen Limberský.

„Máme  dva dny, abychom únavu setřásli, takže to snad bude dobré. Ještě v Istanbulu nám pomohlo, že nás Michal Kadlec vzal do kabiny Fenerbahce, kde mají ledový bazén, do kterého jsme se naložili. I díky tomu jsme největší únavu zahnali," svěřoval se David Lafata.

Reklama