Hlavní obsah

Plzeňák Limberský spoléhá v Astaně na sparťany: Při výběru kopaček musí poradit

Astana

Umělá tráva a zatahovací střecha nad plochou moderní Astana areny k tomu. Hlavně pro fotbalisty z české ligy velký nezvyk. S oběma anomáliemi, s nimiž se teď v dalekém Kazachstánu vyrovnávají, se doma nepotkají. „Pod střechou už jsem jednou fotbal hrál. V Gelsenkirchenu ji při našem pohárovém utkání s domácím Schalke také zatáhli,“ rozpomínal se plzeňský obránce David Limberský na play off Evropské ligy před dvěma a půl lety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce české fotbalové reprezentace David Limberský na tréninku

Článek

Zatažená střecha by vám žádné problémy dělat neměla, ba naopak. Zvláště při chladu a deštivé slotě, která v těchto dnech v Astaně panuje...

Počasí zase až takový problém nepředstavuje, protože tady v Kazachstánu nemrzne a zima rovněž není až tak velká. S umělým trávníkem je to horší...

Mizerná kvalita?

Slibovali, že je tady položený umělý povrch nejnovější generace, který se prakticky neliší od přírodní trávy, ale kvalita zdejší umělky mě dost vystrašila. A nebyl jsem sám..Podle mého jde o vůbec první generaci umělé trávy.

Vám by ale podobný povrch zase až takové potíže dělat neměl, protože v Plzni na něm přece v zimě trénujete...

To ano, ale strašně neradi, i když v zimě nic jiného nezbývá. Jenže u nás na tréninkovém hřišti je kvalita umělého povrchu daleko lepší, tady v Astaně je to obyčejný koberec.

Už jste přišli na to, jaké největší záludnosti v sobě skrývá?

Člověk se na zdejší umělce mnohem hůře pohybuje, balóny se musí dávat přesně do nohy, protože jinak ujedou. Prostě nic snadného... Pro domácí Kazachstán půjde o nespornou výhodu, ale je to realita, s níž se musíme vyrovnat.

A k tomu bude asi zapotřebí zvolit vhodné obutí...

Už jsme to probírali s kluky ze Sparty, kteří na umělé trávě hráli v srpnu pohár ve Zwolle a před cestou do Nizozemska na ní trénovali na Strahově. Kadeřábek radil, abychom volili kopačky s kolíky, jako on, ostatní dávali přednost lisovkám. Po předzápasovém tréninku uvidíme, jakou variantu obutí zvolit.

Na rozdíl od umělého povrchu by vám fotbal pod zataženou střechou problémy dělat neměl. Domácí pořadatelé ostatně slibují, že v případě nepříznivého počasí střechou zatáhnou a hřiště zakryjí... Nebo snad jde také o nezvyk?

Ale to vůbec. S Plzní jsme na Schalke také hráli pod zataženou střechou a vůbec nám to nepřišlo. Možná ale proto, že tam se hraje na přírodní trávě. Jen ozvěna a reakce diváků byly trochu jiné.

Měly by se hrát zápasy evropské kvalifikace na umělém povrchu?
Ano
3,4 %
Ne
82,3 %
Na povrchu hřiště nezáleží
14,3 %
Celkem hlasovalo 39173 čtenářů.

Reklama