Hlavní obsah

Čeká mě velká premiéra, přiznával Rosický. Ještě před tím, než v Astaně předčasně skončil s tréninkem

zp (Astana)Sport.cz

Otázkou je, zda dnes večer proti Kazachstáncům vyrukuje. V sobotu netrénoval kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický vůbec a hřiště jen obíhal, v neděli se předčasně usadil ke kustodům na lavičku. „Uvidíme, nechci nic pokoušet,“ nemínil legionář z Arsenalu rozebírat, jak se před třetím dílem kvalifikace o EURO 2016 cítí.

Český tým při tréninku v Astaně Video: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nedělní trénink jste nedokončil, den před tím jste kolem hřiště jen vyklusával a protahoval se. Je to váš způsob relaxace po náročném duelu v Turecku, který musíte na těle určitě cítit?

V žádném případě. Jen se ozývalo lýtko nakopnuté v Istanbulu, takže jsem nechtěl zranění pokoušet.

Kvalifikační zápas Kazachstán - ČR se hraje dnes v 18 hodin SELČ, řídí ho Fin Gestranius, přímý přenos vysílá ČT Sport. Na Sport.cz sledujte on-line reportáž.

Před asijskou misí jste přiznával, že dlouhé cestování a hodiny strávené na palubě letadla vám nejsou dvakrát po chuti. Jak se cítíte poté, co anabázi z Istanbulu do Astany absolvoval a se změnou klimatu i čtyř časových pásem se musel vyrovnat?

Osm hodin na cestách nebylo optimálních ani pro mě, ani pro nikoho ze spoluhráčů. Proto dobře, že jsme do Kazachstánu přijeli o den dříve, než obvykle do dějiště kvalifikačních zápasů jezdíme. Byl na čas na odpočinek i na to, abychom si přivykli jinému počasí i změně času. Teď půjde ještě o to přivyknout si na hřiště s umělým povrchem.

Zvláště pro vás to musí být hodně obtížné...

Nemám s umělkou absolutně žádné zkušenosti, takže mě čeká vlastně velká premiéra. Vždyť já hrál na umělé trávě naposledy v žácích či snad potom v dorostu ve Spartě. V Anglii se na umělce nehraje, ba ani netrénuje.

Takže bude asi problém zvolit i vhodné obutí.

Asi obuju nějaké lisovky.

Naznačujete, že v konfrontaci s Kazachy bude umělý povrch největším úskalím?

Docela určitě.

A co soupeř? Z domácích Kazachstánců obavy nemáte?

Zatím jsme viděli na videu jen hodně málo sekvencí z pátečního utkání Kazachů v Nizozemsku, kde domácí zlomili skóre až v posledních deseti minutách. Trenér bude mít ale ještě dost času, aby všechno dohnal a potřebné informace do nás nacpal.

Jaké to vůbec je potkal se v kvalifikaci se soupeřem, na kterého jste ještě nikdy nenarazil a s nímž jste nehrál?

V dnešním fotbale se člověk musí připravovat stejně na každého soupeře. Ostatně, i na sestříhaném videu jsme viděli, jak Kazaši trápili Nizozemce.

Ale něco podobného byste asi v Astaně připustit nechtěli...

To v žádném případě, protože by byla velká škoda ztratit po úspěšném začátku kvalifikace body právě v Astaně. Takové manko nemíníme připustit.

Jenže Kazaši jsou před utkáním dost troufalí.

Proto také tvrdím, že to bude podobně těžký zápas, jako v pátek v Istanbulu. Sice úplně jiný, než dva předchozí kvalifikační duely s Nizozemci a Turky, ale stejně náročný. Už proto, že domácí nebudou hrát otevřený fotbal, takže půjde spíše o dobývání jejich obrany.

Zvítězí reprezentace ČR i v pondělním kvalifikačním zápase v Kazachstánu?
Ano
80,4 %
Duel skončí nerozhodně
13,9 %
Vyhrají domácí
5,7 %
Celkem hlasovalo 44679 čtenářů.

Reklama

Související témata: