Hlavní obsah

Trenér i absentující kapitán se shodli: Největší úskalí v konfrontaci s Kazachstánem představuje umělý trávník

Zdeněk Pavlis (Astana)Sport.cz
Aktualizováno

Na jednom se shodl trenér i kapitán: ve třetím díle kvalifikace o EUR0 2016 představuje největší úskalí umělý povrch, na němž se bude dnes duel s Kazachstánem hrát. V jednom byli Pavel Vrba s Tomášem Rosickým také zajedno - s podmínkami v Astaně se musí česká fotbalová reprezentace vyrovnat, protože by bylo hříchem neumocnit dobrý start a zisk šesti bodů v zápasech s Nizozemskem a Tureckem bodovým importem z Asie.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Sivok na umělce v kazašské Astaně.

Článek
Fotogalerie

Češi si vyzkoušeli umělý trávník v Astaně.

Hru Kazachstánu má trenér Vrba důkladně nastudovanou. „Čtyři pět jejich zápasů jsem viděl na videu, informace sháněl, kde se dalo," potvrdil i v Astaně. Zda ale sondoval i u českých fotbalistů působících v kazažské lize v čele s Jeslínkem, Kušnírem a spol. či vyzvídal u slávistického kouče Miroslava Beránka, který reprezentaci dnešního soupeře dokonce ještě před rokem vedl, o tom se už kouč národního týmu nerozpovídal.

„U trenéra Beránka jsem informace nezjišťoval," vyvrátil naopak spekulace Kazachů, že by právě Beránek mohl být považován za trojského koně v jejich řadách.

Kvalifikační zápas Kazachstán - ČR se hraje dnes v 18.00 SELČ, hlavním rozhodčím je Fin Gestranius. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on- line reportáž sledujte na Sport.cz.

Samo sebou že Vrba se svým realizačním týmem trávil nejvíc času u kvalifikačního zápasu Kazachstánu proti Lotyšsku a následného utkání v Nizozemsku. „Doma s Lotyšskem to byl od Kazachstánců ofenzivněji laděný projev, v Holandsku sázeli na dobře organizovanou obranu, přičemž čekali na brejky. Nizozemci je zlomili až v posledních deseti minutách," shrnoval poznatky, které posbíral.

Razantní změny Vrba neudělá

„V ofenzivě jsou Kazaši daleko silnější," neskrýval, že se mu mnohem víc zamlouvali útočníci dnešního soupeře.

Že by ale snad kouč české reprezentace formoval sestavu svého týmu podle zmiňovaných zjištění, nebo snad dokonce vycházel z toho, že se hraje na umělém povrchu, to v úvahu nepřichází. Zvláště, když celý kádr je až na kapitána Rosického stěžujícího si na nakopnuté lýtko v pořádku.

V sestavě proto nakonec musel udělat nucenou korekturu. Rosický se sice zkusil před utkáním na umělém trávníku v Astana Areně rozvičit, ale bolest v lýtku se ozývala pořád.  Proto se nakonec v sestavě objevil namísto zraněného kapitána plzeňský Daniel Kolář.

I v sestavě domácího týmu v porovnání s pátečním duelem v Nizozozemsku ke změnám došlo. „Trenér Kazachů šetřil v Holandsku některé hráče na zápas s námi," bylo jasné Vrbovi, ale i tak věděl, že při třetím kvalifikačním vystoupení je zisk tří bodů považován za povinnost.

Skromnost, ale i maximální zisk

„V přechozích dvou zápasech jsme byli považování za mužstvo, které ziskem bodů překvapí, v Astaně bychom byli naopak zklamaní, kdybychom body nezískali. V dosavadním průběhu kvalifikace sice vidíme, jak se v Evropě síly vyrovnávají a jaká spousta překvapení se rodí, ale při vší skromnosti věříme, že v Kazachstánu uhrajeme bodů co nejvíc," naznačoval trenér Vrba, že míní šest dosavadních bodů umocnit i bodovým importem z Astany.

A to i přes úskalí s umělým trávníkem, na němž se dnešní duel hraje, a koneckonců i časový posun, s nímž se budou muset jeho svěřenci rovněž vyrovnat. O absenci kapitána Rosického nemluvě...

"Lepší hrát na umělce, než někde na hlíně," pravil ostatně trenér Vrba smířený s realitou, na níž nic nezmění.

„Umělý trávník je skutečně faktorem, jenž by nám mohl nahrávat. Nikoli sice zásadně, protože Češi mají dostatečně zkušený tým, aby si po dvou trénincích na povrch zvykli, ale přece jen by to pro nás jistá výhoda být mohla," naznačil trenér kazachstánské reprezentace Jurij Krasnožan, že by se rád postaral o překvapení, k němuž byl jeho tým hodně blízko už v Holandsku. Tam totiž jeho tým držel ještě v 82. minutě skóre 1:1 a teprve v samém závěru dvakrát inkasoval.

Zvítězí reprezentace ČR i v pondělním kvalifikačním zápase v Kazachstánu?
Ano
80,4 %
Duel skončí nerozhodně
13,9 %
Vyhrají domácí
5,7 %
Celkem hlasovalo 44679 čtenářů.

Reklama

Související témata: