Hlavní obsah

Zatím nedržíme v rukách ani kliku od dveří k Francii. Natož abychom měli postupový klíč, tvrdí Vrba

Astana

Rýsující se kazachstánská kvalifikační idyla obstaraná triem sparťanských střelců se nakonec proměnila pod zataženou střechou Astana Areny v divokou přestřelku. „Samo sebou že mně není po chuti, že jsme ani jedno z dosavadních kvalifikačních utkání nedohráli s nulou, ale když budeme dál vítězit, nebude mně zase až tolik vadit, když přitom nějakou branku dostaneme,“ nenechal se vyvést reprezentační kouč Pavel Vrba z náramně dobrého rozpoložení.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Michal Kadlec sklepává míč v zápase s Kazachstánem.

Článek

Po výhře v Astaně a zisku dalších tří bodů žádný div, že se trenér usmíval a dokonce i pár bomotů hodil v plén. To když se třeba Kazaši podivovali, že jejich tým byl schopen vstřelit Čechovi dva góly a ze standardních situací k tomu.

„Bylo to špatnou přípravou trenéra na standardní situace," nutil Pavel Vrba dokonce tlumočníka, aby jeho slova doslova přeložil.

Vtězství v Astaně výčitky přebilo

Přitom svým svěřencům dvě inkasované branky vyčetl, to se ví. „Zbytečně jsme si závěr střetnutí zkomplikovali, protože jsme měli hrát s balónem rychleji a počínat si disciplinovaněji. Tak jako v první půli a na začátku druhého poločasu," připomínal hráčům.

Vítězství na umělé trávě a bez kapitána Rosického k tomu však všechno přebilo.

"Na taktice a záměrech jsem nemusel nic měnit, protože Rosického jsem prostě nahradil typologicky podobným hráčem. A Kolář si poradil s úkoly velice dobře," tvrdil Vrba, že ho absence kapitána z míry nevyvedla. Jeho tým také ne...

"Nastupovali jsme s tím, že chceme hru kontrolovat, kombinačním fotbalem soupeře roztáhnout a vytvořit si prostor, což se do přestávky dařilo, takže jsme zaslouženě vedli o dva góly. Po třetí vstřelené brance nám už ale odpovědnost scházela," glosoval partii, která se v závěru proměnila v divokou přestřelku.

Ani ta však na spokojenosti trenéra nic neměnila. Podstatné byly tři body, které s reprezentací v Astaně získal. Devět nasbíraných v dosavadních třech utkání pochopitelně ještě víc.

Kouč si pokládal otázku: Vydržím?

„Jsem maximálně spokojený, zatímco novináři jsou maximálně překvapení. Doufám, že mile," zahlásil Vrba před plným sálem tiskového střediska Astana Areny.

Že by snad on sám nebyl překvapen z toho, že posbírá ve třech zápasech plný počet  bodů? Že by skutečně dopředu kalkuloval s výhrami nad Nizozemci, Turky i Kazachy? Že by jeho propočty byly tak smělé?

„To, co se nám podařilo, je skutečné maximum. Ale přiznávám, že když jsem viděl los kvalifikace a sled zápasů, jenž nás čekal, musel jsem si pokládat otázku, zda vůbec do konce roku vydržíím. Vždyť jsme také mohli mít po prvních třech zápasech třeba jen bod. Anebo dokonce žádný, protože jsme hráli s dvěma nejtěžšími protivníky. S Nizozemci, kteří jsou pro mě dál největšími favority naší skupiny, a s Turky, kteří budou společně s námi a Islandem bojovat o druhé místo," přiznával trenér, že se po přípravných zápasech a před vstupem do kvalifikačních bojů cítil všelijak.

Poté, co vydrancoval Istanbul, vyhrál v Astaně a nasbíral v prvních třech kvalifikačních dějstvích devět bodů, si musí připadat jako ve snu. A možná i jako v pohádce.

„Kvalifikaci jsme rozjeli zajímavě, ale zatím jde jen o skvělý vstup. Rozhodně neznamená, že bychom už drželi postupový klíč v rukách. Vždyť my v nich zatím ještě nemáme ani kliku od dveří k Francii. Dosavadní průběh kvalifikace nás ovšem zavazuje k tomu, abychom ji dohráli co nejúspěšněji," pravil trenér Vrba po výhře v kazašské Astaně.

Reklama

Související témata: