Hlavní obsah

Výkvět mladé Evropy rozlosuje Nedvěd. Pelta věří v úspěch pořadatelský i sportovní

Jeden z nejúspěšnějších fotbalistů české historie Pavel Nedvěd určí složení skupin mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let, které se bude hrát příští rok v červnu v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti. Losu šampionátu se 6. listopadu v pražském hotelu Clarion zúčastní i Michel Platini, šéf UEFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalistů do 21 let Jakub Dovalil.

Článek

„Složení skupin, v jejichž čele je nasazeno Česko a Anglie, určí při losu ambasador šampionátu a držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd," prohlásil Petr Fousek, předseda organizačního výboru ME 21.

Zbývajícími účastníky jsou Itálie, Německo, Srbsko, Švédsko, Portugalsko a Dánsko. „Z pořadatelského hlediska vystihuje složení finálového turnaje jediné slovo: Spokojenost," usmál se Fousek, když si promítl všechny kvalifikované týmy.

„Velké země přitáhnou zájem a návštěvnost. Výrazně přispějí k renomé turnaje. Některé jméno se může zdát relativně slabší, ale všechna mužstva jsou velmi silná. Z pohledu návštěvnosti, dramatičnosti a přitažlivosti jsme za obsazení maximálně rádi," vykládal Fousek.

Program losovacího ceremoniálu už je nachystaný. Jisté je, že vedle Nedvěda dorazí i řada dalších osobností. „Ceremoniálu se zúčastní i prezident UEFA Michel Platini. Mezi pozvanými budou i legendy českého fotbalu včetně držitele Zlatého míče Josefa Masopusta," upřesnil Fousek.

„Jde o největší fotbalovou událost v historii pořádanou v naší zemi, druhou nejvýznamnější v hierarchii UEFA. Jsme tudíž rádi, že může tak významnou akci úspěšně pořádat a současně doufám, že budeme slavit i na sportovním poli, což představuje zisk medaile," prohlásil Miroslav Pelta, šéf FAČR.

K radosti vedení FAČR převzal záštitu nad šampionátem prezident republiky Miloš Zeman. „Jde o ocenění významu šampionátu pro naši zemi a potvrzení, jaký přesah šampionát má," lebedil si Pelta. „Nejde o ekonomické hledisko, ale o společenské. Vyjadřuje prestiž celé akce. Doufáme, že se panu prezidentovi podaří některý ze zápasů i navštívit," doplnil ještě Pelta.

Reklama

Související témata: