Hlavní obsah

Nadávali si, šli si po krku, ale Vrbu nechala erupce plzeňských a sparťanských emocí v klidu

Praha

Šli si po krku. A v závěru vypjatého ligového duelu Plzně se Spartou nikoli obrazně, ale doslovně. To když třeba Limberský vyprovázel z trávníku vyloučeného Matějovského, nebo když po ostrém skluzu Bednáře došlo k hromadné strkanici v šestnáctce Viktorie. Reprezentační kouč Pavel Vrba se na půtky svých vyvolených v plzeňském a sparťanském dresu díval z plzeňské tribuny, aniž hnul brvou. Žádné emoce, ani náznak vzrušení. „Strkanice k fotbalu patří, to je normální,“ glosoval ex post vypjaté momenty, do nichž se zapojovali samo sebou i hráči, jež povolal do národního týmu pro kvalifikační duel s Islandem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zápas Plzně se Spartou provázely erupce emocí.

Článek

Nadávali si, strkali do sebe, i po krku si šli. Vzájemné souznění z reprezentace bylo ve vypjaté ligové konfrontaci zapomenuto, protože emoce a vášně cloumaly hráči obou týmů. Vítězné Plzně, stejně jako poražené Sparty.

Dobře, že nešlo o plážový fotbal

„Když ale hraje Real s Barcelonou, je tomu také tak. A strkanice? Ty prostě k fotbalu patří. Zvláště, když proti sobě nastoupí dvě mužstva bojující o titul. Šlo o vypjaté utkání, ale nepozoroval jsem nic, co by bylo za hranou," vysvětloval reprezentační trenér Vrba, proč na tribuně zachovával klid a nadhled.

„Dokazovali prostě, že berou duel naprosto vážně. Předvedli emoce, což bylo také správné. Nebyl to prostě plážový fotbal, čímž samo sebou nemíním plážový fotbal nijak urážet," dokonce kvitoval, že sobotní šlágr brnkal na struny nervů a psychiky.

„Ve Španělsku při El Clásicu je tomu také tak. Mezi hráči Realu a Barcelony se rovněž odehraje na trávníku mnohé, rovněž do sebe strkají a nic si neodpustí. Jenže pak se sejdou v národním mužstvu a táhnout za jeden provaz," je i kouč českého národního týmu přesvědčený, že při reprezentačním srazu povolaní hráči Plzně a Sparty na vypjaté chvíle ve vzájemném duelu zapomenout a řevnivost odloží.

Jeden zápas kostru týmu nemění

Možná i proto, že se rozložení sil v nominaci na Island v porovnání s předchozími duely de facto nezměnilo. I přes výhru Plzně totiž trenér Vrba míní dál sázet na kostru týmu tvořenou hráči z Letné.

„Nerozhoduji se na základě jednoho zápasu," rezolutně odmítl, že by snad výhra Plzně měla přinést změnu i v zastoupení hráčů obou klubů v reprezentaci.

„V sobotním duelu jsem prostě měl jen pocit, že Plzeň je víc nabuzená, což mě zase až tolik nepřekvapilo. To, co potkávalo nás v minulých sezónách, kdy jsem Plzeň vedl, a hráli jsme po sobě zápasy různých soutěží, teď postihlo prostě Spartu," pomohla Vrbovi docela určitě i vlastní zkušenost z klubového válčení na dvou frontách. Evropské a domácí...

„Navíc nemyslím, že by jeden zápas měl natolik vypovídající hodnotu o formě jednotlivých hráčů, abych k podobným změnám sahal. Kdybych se touto myšlenkou řídil, někteří hráči by v srpnu už v reprezentaci nebyli. Ale nakonec tu naštěstí byli," narážel na jarní přípravné nezdary národního týmu a svou víru v hráče, na něž vsadil.

Byl za ni odměněný. Výhrou v úvodním kvalifikačním duelu počátkem září nad Nizozemskem i poté importem šesti bodů z asijské mise v Turecku a Kazachstánu.

Jak dopadne fotbalový zápas Česko - Island?
Zvítězí Češi
70,3 %
Zápas skončí remízou
17,7 %
Vyhrají Islanďané
12 %
Celkem hlasovalo 11495 čtenářů.

Reklama

Související témata: