Hlavní obsah

Nikdy jsme neměli snadnou skupinu, nedělá si hlavu Dovalil a sní o medaili i olympiádě

Praha

Přání mu nevyšlo, ale o zklamání či poraženecké náladě nebylo ani stopy. Trenér českého reprezentačního výběru fotbalistů do jednadvaceti let Jakub Dovalil věří, že při domácím šampionátu za necelých osm měsíců jeho svěřenci naplní cíl a vybojují medaili i vysněný postup na olympijské hry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace U21 Jakub Dovalil.

Článek

„Dostali jsme nejsilnějšího možného protivníka v podobě Německa. Italové by z dané dvojice byli přijatelnější. Ale nikdy v historii jsme během mého působení u reprezentačních týmů i v nižších kategoriích neměli lehkou skupinu. Věřím, že s podporou fanoušků na šampionátu ze skupiny postoupíme a šampionát úspěšně zvládneme," prohlásil Dovalil.

Cílem jeho výběru je vybojovat medaili a účastnické místo na olympijských hrách v Riu 2016, kam postoupí čtyři nejlepší týmy ze šampionátu. „Na olympijských hrách může hrát fotbalista jednou za život, takže jde o obrovskou motivaci. Navíc český tým od roku 2000 na olympiádě chyběl," připomínal Dovalil, jenž s jednadvacítkou vybojoval bronz na ME 2011.

Česko se paradoxně už za necelých čtrnáct dnů se dvěma soupeři ze skupiny utká. Nejprve 14. listopadu s Dánskem na stadiónu Bohemians 1905, následně 18. listopadu nastoupí v Edenu proti Německu.

Omluvy neexistují, říká trenér

„Nejde o žádnou komplikaci. Šampionát je ještě daleko, tudíž není co skrývat. Naopak půjde o skutečné generálky, do nichž rozhodně nastoupíme s rozestavením, které použijeme při samotném šampionátu. A kluci musí ukázat kvalitu. Omluvy neexistují," byl nemilosrdný Dovalil, jehož družina se pak na jaře utká s Anglií a Portugalskem.

Německo má český trenér velmi dobře nastudované. „V baráži porazili Ukrajinu o pět gólů, což je rozdíl třídy. Navíc do jejich výběru patří hvězdy jako Götze z Bayernu či Draxler ze Schalke, a pokud by je vynechali, ani to nepocítí, jak mají kvalitní kádr," usmál se Dovalil.

„Jejich síla je prostě obrovská, což dokumentuje fakt, že trenér Hrubesch může klidně oželet borce nominované do německého elitního výběru," pokrčil Dovalil v narážce na skutečnost, že on bude pětici borců Kadeřábek, Kalas, Krejčí, Vydra a Kadlec patřících na soupisku českého prvního týmu nutně potřebovat.

Velmi dobře má zmapovaného rovněž soka ze severu Evropy. „Dánové v kvalifikaci nastříleli sedmatřicet branek, což bylo nejvyšší číslo. A ve středečních duelech Ligy mistrů měli čtyři hráče," upozornil Dovalil. „A Srbové dokázali v baráži vyřadit obhájce titulu ze Španělska. Navíc i jejich hráči si připisují starty v klubech účastnících se Ligy mistrů," varoval Dovalil před možným podceněním soka z Balkánu.

Postoupí čeští fotbalisté na ME 2015 hráčů do 21 let do semifinále?
Ano
72,9 %
Ne
27,1 %
Celkem hlasovalo 7049 čtenářů.

Reklama

Související témata: