Hlavní obsah

Novák na srazu přiznal, že koukal jako vrána. Žertoval, že mu volá trenér nároďáku, a z mobilu se skutečně ozval Vrba

Praha

Echo z Plzně a pražské Letné ho z míry nevyvedlo, protože reprezentační kouč Pavel Vrba dopředu tušil, že přítomnost Limberského a Váchy na srazu národního mužstva před kvalifikací s Islandem bude muset zřejmě oželet. „Už od neděle jsem měl informace o jejich zdravotním stavu, ale pořád jsem věřil, že následná lékařská vyšetření dopadnou lépe,“ prozrazoval Vrba, když se dnes sešel v Praze se svými vyvolenými. I narychlo povolaní náhradníci mezi nimi byli. „No narychlo... Už s předstihem jsem s některými z nich mluvil a připravoval je na možnost, že na ně ukážu a dodatečně je na sraz pozvu.!

Foto: Michal Doležal, ČTK

Filip Novák (vpravo) a Martin Pospíšil přicházejí do hotelu na sraz fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Plzeňský Milan Petržela, jablonečtí playeři Filip Novák a Martin Pospíšil i mladoboleslavský gólman Aleš Hruška tudíž za národním týmem dorazili, aniž by byli pondělním pozváním zaskočeni.

Legrácky, a on to opravdu Vrba

„Koukal jsem jak vrána. Seděli jsme s Pospíšilem, když mi zvonil mobil a já zažertoval, že mě asi volá Vrba. Z displeje jsem nic nevyčetl, protože trenérovo číslo uloženo nemám. A on tam fakt byl kouč nároďáku," netajil Filip Novák, jak moc ho dodatečná nominace překvapila.

Dorazili ale nejen nováčkové, či v případě Petržely staronové tváře, ale pochopitelně všechny opory z předchozích vítězných kvalifikačních duelů proti Nizozemsku, Turecku a Kazachstánu. Tedy samozřejmě s výjimkou Limberského a Váchy, jenž se dnes podrobil operaci.

„Pokud ze sestavy vypadne defenzivní záložník a krajní obránce, zásah do defenzivní činnosti mužstva to pochopitelně jde. I třeba proto, že v první půli kvalifikačního střetnutí v Istanbulu proti Turkům jsem nebyl s obrannou hrou spokojený," přiznával Vrba, jedním dechem však dodával: „Máme v kádru ale další hráče, kteří na příležitost čekají a kteří v předchozích utkáních nedostali tolik prostoru. Proto věřím, že i zápas s Islandem zvádneme."

Islandské tažení kapitána překvapuje

„Až na hřišti se ukáže, jak budou Limberským s Váchou scházet. Sehráli všechna tři předchozí kvalifikační utkání, takže zásah do sestavy to bude. Ale na druhou stranu ti, co by je mohli nahradit, mají dost zkušeností," nechal se slyšet kapitán národního celku Tomáš Rosický, přičemž se netajil údivem, že právě nedělní soupeř českého týmu posbíral v kvalifikační skupině všechny body, jež se mu nabízely.

„To ale asi překvapuje každého... Už v minulé kvalifikaci o Brazílii byl Island velice dobrý, teď má stejně jako my devět bodů a navíc nedostal ve třech zápasech ani gól. A to hrál s Tureckem i Holandskem. Bude to v Plzni zajímavý zápas," dodával legionář z Arsenalu, jenž dorazil na sraz zdravotně naprosto v pořádku.

Tréninky? Island ve všech pádech

„Proto se musíme na Island dokonale připravit. Soupeř totiž hraje v dnes už trochu nezvyklém rozestavení 4 - 4 - 2, s nímž se naši hráči už tak často nesetkávají. Proto budou tréninky i sezení u videa zaměřeno na to, abychom se na tento systém dokonale nachystali a věděli si s ním rady," připomínal trenér Pavel Vrba, co má pro své svěřence připraveno.

„V trénincích se zaměříme na islandský systém hry, standardní situace v soupeřově podání a vůbec vše, co o protivníkovi víme a co od něho čekáme. Prostor dostane víc hráčů a kdo z nich si povede nejlépe, toho v neděli večer postavíme," naznačoval reprezentační kouč, co bude náplní přípravy, která bude až do pátku probíhat v Praze. Teprve na sobotní oficiální předzápasový trénink, jenž bude mimochodem otevřený pro fanoušky, se národní tým přesune do Plzně.

Jak dopadne česká reprezentace proti Islandu?
Vyhraje
68,6 %
Bude remízovat
18,2 %
Prohraje
13,2 %
Celkem hlasovalo 7988 čtenářů.

Reklama

Související témata: