Hlavní obsah

Japonsko - ČR 2:1Stav série 2:1Hokejistkám start na šampionátu utekl

Jokohama

České hokejistky si příští rok mezi elitou na mistrovství světa ve Švédsku nezahrají. Rozhodla o tom jejich dnešní těsná prohra 1:2 v rozhodujícím třetím duelu s Japonskem. Svěřenkyně kouče Jiřího Vozáka prohrávaly v Jokohamě dvoubrankovým rozdílem, po snížení Terezy Vanišové už na vyrovnání nedosáhly.

Článek

Prozatím tak Češky nenavážou na dosud jedinou účast v elitní skupině šampionátu, kam si vybojovaly postup v roce 2012, ale o rok později zase sestoupily. V Malmö si místo nich ve skupině s Němkami, Švýcarkami a domácími Švédkami zahraje poslední osmý tým olympiády v Soči Japonsko.

Kdo čekal opatrný úvod veledůležitého duelu, ten se mýlil. Japonky se v touze odčinit nedělní neúspěch, který poslal sérii do klíčové třetí bitvy o vše, vrhly od začátku do útoku a brankářka Peslarová se musela ohánět. Právě díky ní se držely české postupové ambice dlouho nad vodou.

Velké šance měly Iwaharová a Ukitaová, na druhé straně měla domácí gólmanka Nana Fudžimotová do přestávky pouhé tři zásahy a zapotila se prakticky jen u střel Vanišové s Lédlovou. Když už se zdálo, že první třetina přinese i přes převahu asijského celku potřetí za sebou bezbrankový stav, dostala v polovině 19. minuty puk zapomenutá Moeko Fudžimotová a nedala Peslarové šanci.

V úvodu druhé dvacetiminutovky minula z dobré pozice Adačiová, japonskou branku zkoušely znovu dobýt Vanišová a Lédlová, ale neuspěly. Nedlouho poté přišlo první vyloučení zápasu, domácí Kubová si však odseděla na trestné lavici celé dvě minuty. V 35. minutě minula při dorážce prázdnou branku Osawaová, Jonejamaovou vzápětí vychytala Peslarová.

Vozákův tým ve třetí třetině toužil po zvratu, z přílišné snahy ale přicházela zbytečná vyloučení, síly ubývaly a čas se krátil. Druhý úder Japonek přišel paradoxně až poté, co se Češky ubránily v 66 vteřin dlouhém oslabení ve třech proti pěti. Úspěšně dorážela Nakamuraová. V 52. minutě sice ještě vykřesala jiskru naděje po samostatné akci Vanišová, ale vyrovnání nepřišlo ani s kratičkou power play.

Kvalifikace mistrovství světa hokejistek v Jokohamě - 3. zápas:
Japonsko - ČR 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. M. Fudžimotová (Jonejamaová, Osawaová), 49. Nakamuraová (Takeučiová) - 52. Vanišová. Rozhodčí: Johnstonová-Tottmanová (Brit.) - I Te-ni (Kor.), McGurryová (Kan.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 868. Výsledky předešlých zápasů: 2:0, 0:2. Konečný stav série: 2:1.

Reklama