Hlavní obsah

Kalase zachraňuje jednadvacítka. Potřebuju odbrzdit kariéru, říká talentovaný obránce

Praha

Byť jde jen o přípravný zápas, vyhlíží ho fotbalový obránce Tomáš Kalas jako spásu. Až v pátek večer nastoupí v dresu české reprezentace do jednadvaceti let proti vrstevníkům z Dánska, půjde v průběhu podzimu o výjimečnou herní zkušenost. Jeden z největších talentů při hostování v Kolíně nad Rýnem neodehrál ani minutu a cesta na vrchol se zadrhla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Kalas během přátelského utkání s Itálií v dresu jednadvacítky.

Článek

„Momentálně mě starty za jednadvacítku zachraňují. Můžu děkovat trenérovi, že mě i přes bídné vytížení v klubu bere na srazy, jinak bych byl úplně bez fotbalu,“ posteskne si Kalas.

Olomoucký odchovanec patří už čtyři roky Chelsea. Po krátké zkušenosti v juniorském týmu londýnského velkoklubu hostoval v letech 2011–2013 v nizozemském Arnhemu. Pravidelně nastupoval, vybojoval si i pozvánky do elitní české reprezentace. Jenže minulé léto si jej José Mourinho vytáhl do prvního týmu Chelsea.

„Kdybych zůstal v Arnhemu, zřejmě bych už měl přes sto ligových startů. Ale život je o zkoušení. Ničeho nelituju. Navíc já před rokem neměl na výběr. Když přijde Mourinho a řekne, že zůstanu v kádru, těžko můžu odporovat. Všechno bylo dané,“ naznačuje s úsměvem Kalas.

Coby čtvrtý stoper sbíral starty jen výjimečně. Nebylo tedy divu, že v létě Chelsea opustil. „Šel jsem do týmu, který potřeboval posílit. A já myslel, že budu přínosem. Trenér (Stöger) začal logicky se sestavou, která odehrála většinu zápasů v druhé lize a vykopala postup. Jenže ani když se naskytly důvody ke změně, mezi vyvolené jsem se nedostal,“ stýská si Kalas.

U trenéra nežadonil

S trenérem klubu nic neřešil. „Bylo by divné, kdybych za ním v jednadvaceti chodil a ptal se ho, proč nehraju. Ale jen pro ilustraci: tvrdil mi, že nechce hrát s dvěma levonohými stopery. Když vypadl pravonohý stoper, tak jsem očekával, že nastoupím, ale přednost dostal zase levonohý,“ pokrčí rameny.

Kolín pravděpodobně opustí, aniž by si připsal jediný bundesligový start. „Vedení tuší, že když jsem nehrál, budu chtít v zimě odejít. Zbývá šest zápasů, tudíž je mé nasazení nepravděpodobné,“ smiřuje se Kalas s osudem.

S ohledem na vyhlídku ME do jednadvaceti let, které bude příští rok hostit Česko, už nechce marnit čas. „Sním o medailovém úspěchu. Jen potřebuju hrát. Nicméně variant je víc, než jsem čekal,“ připouští Kalas, že o nadějného zadáka je zájem. Musí však pečlivě zvážit výběr příštího zaměstnavatele. „Je jen na mně, aby talent úplně nezanikl proto, že nebudu hrát. Musím kariéru zase odbrzdit. Ještě není pozdě vše zvrátit,“ je si jistý.

S Kadlecem snad přijdou góly
Pouhých dvanáct gólů vstřelili čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let v předešlých čtrnácti přípravných zápasech. Dnes v přátelském duelu s Dánskem (v 17 hodin, stadión Bohemians 1905) s útočníkem Václavem Kadlecem z Eintrachtu Frankfurt věří tým trenéra Dovalila v prolomení bídné bilance.
Soupeřem přitom bude tým, který byl se sedmatřiceti góly nejproduktivnější v kvalifikaci a bude i prvním protivníkem Česka v červnu na domácím ME. „Jsem útočník a mým úkolem je střílet góly. Souhra možná zpočátku nebude ideální, ale věřím, že to přijde. Pro úspěch udělám vše,“ dušuje se borec, jenž za jednadvacítku nastoupil naposledy v březnu 2013.
Předpokládaná sestava Česka: Koubek – Hybš, Baránek, Kalas, Holeš (Kysela) – Zmrhal, Petrák – Přikryl, Houska, Skalák – Kadlec.
Jak dopadne přátelský zápas mezi Českem a Dánskem?
Vyhrají Češi
73,1 %
Utkání skončí remízou
18,9 %
Zvítězí Dánové
8 %
Celkem hlasovalo 2106 čtenářů.

Reklama

Související témata: