Hlavní obsah

Dovalil má víc zápasů než Brückner a lvíčatům nachystal brutální soupeře

Dánové budou na úvod šampionátu těžkým soustem, o tom se lvíčata v Ďolíčku přesvědčila. Čeští fotbalisté do 21 let otevřou v červnu domácí mistrovství Evropy právě duelem se severským soupeřem a budou potřebovat lepší výsledek než páteční remízu 2:2. Ve skupině pak totiž ještě narazí na Srbsko a silné Německo, s nímž se v úterý utkají v dalším přípravném utkání v Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace U21 Jakub Dovalil (vpravo), asistent Jan Suchopárek (uprostřed) a trenér brankářů Petr Kouba.

Článek
Fotogalerie

Odkoučoval 50. zápas na lavičce lvíčat, ale moc své jubileum neprožíval. „Hráčům jsem to ani nezdůrazňoval, protože jsem nechtěl, aby to nějak ovlivnilo zápas. Koncentrovali se jen na výkon," ujišťuje trenér Jakub Dovalil.

Z padesátky zápasů vytěžil bodovou úspěšnost 63%. Nikdo z jeho předchůdců nezaznamenal takové množství utkání. Jen legendární Karel Brückner má srovnatelnou bilanci. Jedenadvacítku vedl ve 42 utkáních s bodovou úspěšností 70%.

Dovalil chystá mužstvo na červnový šampionát, proto mu v přípravě servíruje těžké soupeře. Na úterý Německo, které ve čtvrtek zdolalo Nizozemsko 3:1.

Rozjeté Němce raději vypnul

„Němci hrají podobným stylem jako Dánové. Na jejich poslední zápas jsem se díval - a za stavu 3:0 televizi raději vypnul... Německá média napsala, že podali přesvědčivý výkon," culí se Dovalil.

„Již proti Dánům kluci viděli, že v Evropě se hraje trochu jinak. Máme v programu ještě Anglii a Portugalsko. Do mistrovství Evropy už nebude žádný zápas lehký. Jsou to pro nás brutální soupeři, ale je to lepší, než kdybychom hráli s někým slabším. Jsou to pro nás cenné konfrontace," vysvětluje kouč.

Účastníci turnaje zatím nechtějí ukazovat všechny své zbraně. Jako třeba Dánové. „Zjevně nechtěli odkrýt karty a silnější sestavu poslali na hřiště až po přestávce," poukazuje Dovalil.

„I tak bylo znát, že Dánové v kvalifikaci neprohráli a dali 37 branek. Byli silnější na míči, zatímco nám chyběla agresivita a šmrnc."

Kadlec vypadá velmi dobře

Českými trumfy mají být hráči, kteří už mají zkušenosti z áčka. Kromě Vydry, Krejčího, Kadeřábka a Kalase také Václav Kadlec, který se v Ďolíčku do jedenadvacítky vrátil po dvaceti měsících. Jeden gól dal a další tři příležitosti zahodil.

„Byli jsme s Vaškem v kontaktu, i když na srazy nejezdil. Potvrdil, že i když ve Frankfurtu moc nehraje, kvalitu má. Dal gól, a kdyby měl herní praxi, asi by šancí proměnil ještě víc. Nechci, aby zpychnul, ale vypadá velmi dobře. I v tréninku výborně pracoval," hodnotí Dovalil.

Reklama

Související témata: