Hlavní obsah

Lvíčata začala před šampionátem prohrávat, Dovalil přesto věří v postup

Mistrovství Evropy 2015 hráčů do 21 let, největší fotbalová akce pořádaná na českém území, se rychle blíží. Dovalilův tým lvíčat se nezúčastnil kvalifikace a od loňska hraje jen přípravné zápasy. V roce 2014 jedenadvacítka sehrála sedm utkání s bilancí jedné výhry, dvou remíz a čtyř porážek. Na závěr podzimu remizovala s Dánskem 2:2 a s Německem 1:1, s oběma soupeři se shodou okolností utká také ve skupině na ME. Třetím soupeřem týmu bude Srbsko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace U21 Jakub Dovalil (vpravo), asistent Jan Suchopárek (uprostřed) a trenér brankářů Petr Kouba.

Článek
Fotogalerie

Žádné velké důvody k optimismu. „Byli jsme zvyklí na jiné výsledky, moc jsme neprohrávali. Teď prohry přišly, ale věřím, že cyklus dovedeme ke zdárnému konci - že na domácím šampionátu postoupíme ze skupiny," doufá trenér Jakub Dovalil.

V talónu má hráče, kteří už patří do Vrbova áčka - Krejčího, Kadeřábka a Vydru. To samé lze říci i o Kalasovi s Václavem Kadlecem, kteří však v úvodu šampionátu budou pykat za stará vyloučení v baráži s Ruskem.

„Vnitřně se připravujeme na to, že budeme hrát turnaj s hráči, které zatím máme k dispozici. Pokud přijdou i kluci z áčka, bude to bonbónek. Za půl roku se může stát ještě spousta věcí," avizuje kouč.

Program lvíčat ve skupině A:
Středa 17. června: 18:00 ČR - Dánsko (Praha-Eden).
Sobota 20. června: 18:00 Srbsko - ČR (Praha-Letná).
Úterý 23. června: 20:45 ČR - Německo (Praha-Eden).

V přípravě vyzkoušeli 86 hráčů

„Po celou přípravu nás limitují a kosí zranění. Proto je sestava vyřešená tak na 70 procent, dotvoří se až na první zápas turnaje. V něm usednou Kalas a Kadlec jen na lavici. Co když vyhrajeme? Pak budeme řešit, co dál," poukazuje Dovalil. Tenhle problém by ovšem v případě úvodní výhry nad Dánskem určitě řešil rád!

Lvíčata nadále trápí nízká produktivita. „Udělali jsme dostatečné síto adeptů, vyzkoušeli si 86 hráčů. Pár z nich se prosadilo do základu Sparty nebo áčka, ostatní jsou na tom svou rolí spíš bídně. Odpovídá tomu i statistika. Nejlepší naši hráči mají v lize na podzim tři, čtyři vstřelené góly," kaboní se Dovalil.

Olympiáda v Riu je velkou výzvou

Přesto zůstává optimistou. Vždyť ve hře bude i postup na olympijské hry v Rio de Janeiru, kde bude mít Evropa čtyři zástupce.

„Výhodou je, že šampionát pořádáme. Nevýhodou, že nám chybí ostré zápasy z kvalifikace. Věřím však, že až to na hráče dolehne, vydají ze sebe maximum. Říkám jim, že před sebou už mají jen áčko nebo Ligu mistrů. Olympiádu a jedenadvacítku už ale nikdy nezažijí," usmívá se Dovalil.

Reklama

Související témata: