Hlavní obsah

Brückner: Duel se Švédy je vhodný test

GÖTEBORG

Načerpat sebevědomí před podzimním vyvrcholením kvalifikace o mistrovství světa a vyzkoušet nové či dosud méně vytěžované hráče, takový je plán české fotbalové reprezentace pro středeční přátelské utkání ve Švédsku. Český kouč Karel Brückner doufá, že se nebude muset na sever Evropy vracet k barážovému rozuzlení kvalifikace.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

"Švédsko je silným, kompaktním týmem, velmi stabilním a silným vzadu. Navíc mají silné individuality při hře dopředu a hrají odlišným stylem v porovnání s naším. I když jim vypadly dvě velké osobnosti v Ljungbergovi a Ibrahimovičovi, rozhodně je to pro nás vhodný test," přemítá Karel Brückner, trenér českého národního týmu.

Ten měl před včerejším prosluněným tréninkem na stadiónu Ullevi o sestavě jasno, jako tradičně však nic ze svých záměrů neprozradil. Jeho výběr čekají v září nejprve kvalifikační zápasy v Rumunsku, následně pak doma s Arménií.

Kouč vůbec neřeší, jestli je soupeř herně podobný nejbližšímu protivníkovi v kvalifikaci. "Nemusí to být podobné. Vůbec ne. Pro nás je klíčové, aby si hráči osvěžili návyky spjaté s reprezentací v ostrém utkání. A není při tom rozhodující, jestli je soupeř stejný, jako budou Rumuni," vysvětluje Brückner.

:. ANKETA
Jak skončí přípravné utkání českých fotbalistů ve Švédsku? Hlasujte v anketě na konci článku.

Chybí sedm členů stabilního kádru

Trenér by pochopitelně v souboji se silným severským protivníkem rád uspěl, což by týmu jistě dodalo sebevědomí pro kvalifikační boje, klíčová je pro něj však zkouška hráčů, kteří dosud nedostali tolik příležitostí. "Zatímco dříve jsme prakticky měli kádr dvanácti hráčů pro základní sestavu, teď už je situace jiná. Je to třeba vzít jako fakt," upozorňuje Brückner, že při četnosti zranění je nutné mít v záloze další alternativy.

Vždyť ze stabilního reprezentačního kádru chybí sedm hráčů. "Proto je i tahle blesková akce v podobě utkání se Švédskem vítaná, přestože jsme vlastně měli jen jeden mobilizační či regenerační trénink a ten druhý oficiální tady ve Švédsku takový teoretický," usmívá se Brückner.

Šance pro Heinze

Je připraven dát šanci Heinzovi, který při loňském trápení v Mönchengladbachu pohořel při jarním testu ve Slovinsku. "Měl by prokázat potenciál. Nezatratil jsem ho po Slovinsku, dostane další šanci. Ale musí mě přesvědčit, i kdyby na to měl jen pětačtyřicet minut," naznačuje trenér, že další opravný termín už odchovanec Sigmy nedostane.

Brückner je zvědavý, jak se vypořádají méně využívaní hráči s nabídnutou šancí. Zejména obsazení levé strany při zranění Jankulovského s Plašilem a nejasné situace kolem Nedvěda je palčivou otázkou. Na postu levého krajního obránce proto trenér hodlá vyzkoušet Skácela, který však v klubu hraje v záloze a ještě hodně ofenzívně. "Na levé straně nám alternativy vypadly. Sám jsem zvědavý, jak se hráči o místa poperou," pokyvuje hlavou Brückner.

Když se rozhlíží po tribunách stadiónu s atletickou dráhou před bitvou se Švédskem, má jediné přání. "Byl bych nerad, kdybychom tady hráli znovu v listopadu," naráží český trenér na fakt, že oba dnešní protivníci jsou v kvalifikačních skupinách zatím na druhém místě, které znamená boj o MS v baráži.

Pravděpodobné sestavy
Švédsko: Isaksson - Östlund, Hansson, Mellberg, Edman -Alexandersson, Linderoth, Källström, Wilhelmsson - Allbäck, Larsson.
Česko: Blažek - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Skácel -Sionko, Galásek, Heinz, Šmicer -Koller, Baroš.
Utkání začíná na stadiónu Ullevi ve 20.15 hodin, jako hlavní ho bude rozhodovat sudí Bennet z Anglie, přímý přenos vysílá TV Nova.

Reklama

Související témata: