Hlavní obsah

Švédové oslavují: Čechy porazili i bez hvězd

Samou chválu, především pak na ofenzivní činnost švédských fotbalistů pějí všechny deníky ve Švédsku. Skandinávská média oceňují, že domácí dokázali v Göteborgu porazit český výběr i bez největších hvězd Fredrika Ljungberga a Zlatana Ibrahimovice. "Byla to radost, zejména pokud se člověk díval na útok. Obrana už byla problematičtější," konstatovala tisková agentura TT.

Článek

"Byl to nejtěžší zápas od našeho utkání s Argentinou na mistrovství světa v roce 2002," zhodnotil švédský trenér Lars Lagerbäck. "Šlo o dobrou zkoušku, Češi hráli přímo a hodně jsme se nadřeli. Jsem spokojen," dodal.

Ocenění si vysloužil zejména Markus Rosenberg, který v útoku nahradil Ibrahimovice a vstřelil vítězný gól na 2:1. Z české strany agentura nejvíc vyzvedla výkon Milana Baroše a Jana Kollera. "Koller vnášel mezi švédské obránce strach a kdyby byli Češi mířili lépe, mohlo to pro nás skončit dost špatně," připomíná TT.

"Měl jsem v hlavě jen jediné: vystřel co nejrychleji. Na víc není v takovém okamžiku možné myslet," cituje deník Dagens Nyheter střelce vítězného gólu Rosenberga. List však zdůrazňuje, že bez výborného vystoupení brankáře Andrease Isakssona by Rosenbergův gól na vítězství nemohl stačit. Gólman Rennes kapituloval jen při Kollerově penaltě. Zvlášť důležité byly Isakssonovy zákroky v závěru, kdy "volejbalovým způsobem pomohl míči minout branku".

Obrany nefungují zcela dobře

"Švédové jsou ale celkově v podobné situaci Češi, kteří jsou jedním z nejofenzivnějších týmů Evropy - oba týmy mají obranu, která nefunguje zcela dobře. Naštěstí ani Bulharsko, ani Maďarsko, příští soupeři v kvalifikaci na MS, nemají útočnou dvojici Koller-Baroš," uzavírá Dagens Nyheter.

List Aftonbladet si zvlášť všímá Henrika Larssona, který se po zranění vrátil do švédské reprezentace a návrat hned oslavil úvodním gólem zápasu. Když Larsson odcházel z jinak divácky chladného Ullevi, odměnilo jej 23.000 párů rukou v hledišti uznalými ovacemi vstoje. "Teď máme šanci i na zlato z mistrovství světa," tvrdí deník euforicky. Na Larssonovu adresu však dodává, že gól byl zároveň jeho jedinou šancí k překonání Petra Čecha. "V poli ale Larsson odvedl mnoho dobré práce," napsal list.

Veterán Larsson, který při absenci Ljungberga a Ibrahimovice převzal roli největší švédské hvězdy, však se svým výkonem tolik spokojen nebyl. "Je toho ještě hodně, co musím při návratu po zranění zlepšit. Na omluvu snad jen tolik, že ligu v Barceloně začínáme až koncem měsíce a forma tedy musí přijít o něco později," prohlásil.

Reklama

Související témata: