Hlavní obsah

Brückner poznal, že některé hráče nahradit nelze

PRAHA

Na hony vzdálený ideálu byl výkon českých fotbalistů ve středečním přátelském utkání ve Švédsku. Neschopnost přizpůsobit se tvrdé hře soupeře, špatná souhra obvyklých náhradníků, ale i nízká střelecká produktivita. Reprezentační kouč Karel Brückner si musel připustit, že některé absentující hráče nedokáže při sebelepší vůli nahradit.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Zvláště první poločas byl skoro hrůzostrašný, možná nejhorší za tříapůlleté působení kouče u týmu. Když detailně hodnotil průběh zápasu, našel víc kazů než jen špatnou hru stoperské dvojice. "Mohlo to vypadat jako selhání obrany, ale já tam viděl více chyb. Pravda, stopeři si měli počínat důrazněji, ale bylo špatné, že jsme soupeře k takové nátlakové hře vůbec pustili," uvedl Brückner, co mužstvu vyčítal během přestávkové pauzy.

Po ní se dění na hřišti diametrálně změnilo, ale zlepšení prý nepřinesla jen změna středových obránců, i když ta prý byla klíčová. "Hra Bolfa s Ujfalušim byla skutečně o něčem zcela jiném," řekl a připustil, že náhradní dvojice Rozehnal - Hübschman svoji šanci v boji o základní sestavu příliš nezvládla.

Příčin zlepšeného výkonu v druhé části zápasu, kdy narůstala česká převaha, bylo více. Třeba příchod Jana Poláka, který si hlasitě řekl o stálou přítomnost v elitní jedenáctce, bez ohledu na zdravotní stav Tomáše Galáska. "Proč to neříct nahlas, on už v té základní sestavě je. Vidím u něho ohromnou kvalitu, která zatím nekoresponduje s výkony v klubu," připomněl kouč, že v dresu Norimberka hráč zatím příliš nezáří.

Ale potíže s výkony v klubu mají i další. Na Barošovi bylo stejně jako na Galáskovi zřejmé, jak mu chybí větší zápasová praxe. "Když šestkrát nedokážete zpracovat míč v brankové situaci, tak to je skoro větší problém než chyby obránců," řekl Brückner na adresu nejlepšího střelce Eura, jehož trápení pramení z nedobrého postavení v Liverpoolu.

Obvykle se Brückner odmítá vyjadřovat k případným přestupům hráčů, ale tentokrát učinil výjimku. "Je vidět, že Milan moc šancí asi už nedostane, bylo by pro něho lepší, kdyby se to už rozseklo," prohlásil trenér.

Problémy s obsazením krajního prostoru

Spekulace o přestupu Tomáše Rosického do Lyonu komentovat nechtěl, ale ve středu prý bylo zřejmé, že záložník Dortmundu je pro tým nenahraditelný. Jeho náhradník Marek Heinz se utápěl v neproduktivní hře pro oko, která se nezměnila ani po jeho posunutí na pravou strany zálohy za nevýrazného Libora Sionka. "To se jednoduše nedá srovnávat, Rosický je jenom jeden. Ale můžeme si pomoci i jinými variantami," tvrdil Brückner.

Jednou z nich zřejmě bude příchod Tomáše Sivoka, od něhož si Brückner hodně slibuje. "To už je skutečně komplexní hráč bez dělení na ofenzivní a defenzivní úkoly, navíc s obrovským sebevědomím a morálkou," uvedl kouč. Kapitán jednadvacítky po doléčení zranění bude zřejmě v jeho plánech znovu figurovat.

Když měl kouč vyzdvihnout, kde nedokáže takřka nahradit absentující hráče, zmínil krajní prostory. "Tam nám ta kvalita skutečně chybí," připustil Brückner a vyjmenoval všechny možné alternativy, v nichž nevynechal ani Nedvěda. "Poborský dostal volno, Jankulovski, Vachoušek a Plašil byli zranění. To se těžko nahrazuje," pokrčil rameny trenér.

I proto se Brückner podle všeho v nejbližších dnech pokusí dořešit případný Nedvědův návrat. Očekává se, že klíčovým dnem bude čtvrtek 25. srpna, kdy se uskuteční tisková konference, na níž Brückner odtajní jména pro kvalifikační zápasy s Rumunskem a Arménií. Pokud se tam Nedvědovo jméno neobjeví, bude nejuznávanější český fotbalista pro národní tým zřejmě definitivně ztracen.

Reklama

Související témata: