Hlavní obsah

Brückner: Hübschmana s Rozehnalem bych neodsuzoval

Česká fotbalová reprezentace podlehla ve středu ve Švédsku domácí reprezentaci 1:2 a trenér Karel Brückner získal několik poznatků. Obranná hra celého mužstva byla špatná, spokojený nemohl být ani s proměňováním šancí. V rozhovoru pro deník Právo Brückner přiznává, že tým v obraně zklamal jako celek. "Chyběla nám kompaktnost celého mužstva," říká zkušený kouč.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Reprezentační trenér Karel Brückner má po zápase ve Švédsku o čem přemýšlet.

Článek

Předvedla obrana ve Švédsku v prvním poločase nejhorší výkon pod vaším vedením? Tak bych to neřekl, ale dobré to nebylo. Chyběla nám kompaktnost celého mužstva. Nebylo to jen o hře obranné čtveřice. Ano, zlobilo mě, že stopeři prohrávali souboje a chodili do nich netechnicky, možná s malou razancí. Ale byly tam i jiné chyby. Nechali jsme soupeři dostatek času pro rozehrávku a přípravu akcí. V druhé půli už jsme k tomu Švédy nepustili. Neviděl bych to prostě tak černobíle, nevinil bych ze všeho jen obranu.

Ale Hübschman s Rozehnalem si o místo v sestavě určitě neřekli? Stopeři se nechytli. Nepřesvědčili mě, je to tak. Ale před tím několikrát zaskočili a svoji úlohu zastali. Proto bych je neodsuzoval. Kolikrát měl Rozehnal výborné výkony. Tentokrát byl nervózní. David když se nechytí od začátku, tak se dostane do problémů. Oba měli prohrané souboje. Ale góly padly po takových nešťastných situacích.

První po standardce, jejichž bránění často vyzdvihujete. Byl nesmysl, že jsme ji udělali. Ten přímý kop byl hloupý, proč jsme tu akci vůbec zastavovali faulem? Měli jsme tam dost hráčů.

Vyřadili se Hübschman s Rozehnalem svým špatným výkonem z kádru? Tak to neberu. Nechci to hodnotit globálně. Práce v obranné činnosti je věcí všech hráčů. Po přestávce a přeskupení se hra zlepšila. Zejména stoperů. V podání Bolfa s Ujfalušim to bylo o něčem jiném. Zlepšili se i ti krajní obránci.

Přesvědčil vás Heinz, že si zaslouží místo v sestavě? To místo je Rosického.

Dobrá, ale jeho výkon nebyl hodný ani hráče přicházejícího do úvahy jako alternace? Máme tam jiné alternativy. Třeba Galásek-Polák, i když jsou to charakterově rozdílní fotbalisté. Po herní stránce to v jejich podání bylo určitě lepší. Navíc můžeme dát jiné hráče na kraj. Není to ten za toho. Musí se upravit skladba celého týmu, celé pojetí.

Zklamal vás Sionko? Já bych veřejnou kritikou šetřil. Necháme si to do kabiny. Hra byla celkově v prvním poločase taková, že se nebylo o co opřít. Nechám si to projít hlavou, podívám se na video. Za čtrnáct dnů je sraz. Někteří si řekli o nominaci, někteří asi budou zklamáni.

Zápas ukázal, že alternativ pro případ zranění není až tolik, jak jste doufal. Je to tak? Kdybychom byli kompletní, bylo by alternativ dostatek. Nejen po stránce herního projevu hráče, ale vůbec v celé komplexnosti. Ukázalo se více hráčů v pozitivním i negativním světle.

Mohl na hráče čekající na šanci dlouhou dobu dolehnout psychický tlak? Je to poločas. Buď jste nahoře, nebo dole. Je to drsné, tvrdé. Ale nemáme tolik času jako v oddílech.

Co znamená porážka ve Švédsku z hlediska kvalifikace v Rumunsku? Nevěřím, že by to něco ovlivnilo. Tak často neprohráváme. Nebyla to přece šestá nebo sedmá prohra v řadě. Ale máme v mužstvu zkušené hráče. Vědí, že to k fotbalu patří. Musí s tím absolutně počítat. Spíše myslím, že je druhý poločas přesvědčil o kvalitě a síle. Dostat soupeře s tak silnou obranou do takových nesnází, o to se lze opřít.

Vezmeme-li od ME zápasy se silnými soupeři, tak jsme remizovali s Řeky a prohráli v Nizozemsku a Švédsku. Prověřili ostatní protivníci český tým dostatečně? Jiné jsme neměli, tak co mám dělat... V Nizozemsku nás utkání zastihlo v rozbombardované sestavě. Za zápas ve Švédsku bych se nestyděl, ani za tu porážku. Vůbec ne. Ta skladba mužstev je podobná v každé skupině. Jsou zápasy s relativně lehčími soupeři, které musíte zvládnout. A být připraven i na ty silné.

Reklama