Hlavní obsah

Nedvěd se do reprezentace nevrátí

V nominaci fotbalové reprezentace pro zářijové kvalifikační zápasy v Rumunsku a s Arménií se navzdory očekávání neobjevil její někdejší kapitán Pavel Nedvěd. Trenér Karel Brückner ve čtvrtek oznámil dvacetičlennou sestavu, v níž nechybí žádná z opor současného národního mužstva.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

"Pavel nezměnil své rozhodnutí, ze zdravotních důvodů zůstává v platnosti, že nemíní nadále reprezentovat. Kdysi jsem možná sám vyvolal všechny ty debaty, protože jsem doufal, že jde o náhlé rozhodnutí v emocích. Pavel ale nyní potvrdil, že se už rozhodl natrvalo," řekl Brückner na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Záložník turínského Juventusu po svém hráčském agentovi Zdeňku Nehodovi vzkázal, že rozhodnutí nereprezentovat je definitivní. "Pavel to poctivě zvažoval, diskutoval o tom s trenérem Brücknerem. Rozhodnutí je konečné a doufá, že už o něm nebude nikdo spekulovat," řekl Nehoda. Nedvěd naposledy oblékl národní dres loni na evropském šampionátu, ale semifinále s Řeckem kvůli zranění kolena nedohrál.

Nedvěd rozhodnutí nezmění

Nejlepší český fotbalista posledních let dnes vyslal jasný signál, že za Českou republiku již nechce nastupovat. "Moje rozhodnutí se nemění vzhledem k zdravotnímu stavu a k tomu, jak náročný program mě čeká v Juventusu Turín," vzkázal bývalý reprezentační kapitán v prohlášení, které Nehoda zprostředkoval.

Z obvyklých opor tentokrát chybí jen Vratislav Lokvenc, ale je možné, že bude donominován. "V pondělí přijede, aby své zranění konzultoval s našimi lékaři. Pak se rozhodneme," vysvětlil kouč. Naopak může počítat po delším čase i s Markem Jankulovskim, který už je zdravotně v pořádku, připraven by měl být i Tomáš Rosický, i když jeho zhmožděnina na holeni ještě není zcela doléčena.

Chyby obrany ve Švédsku nebyly tak výrazné

Brückner tentokrát naopak vynechal Libora Sionka i Lukáše Zelenku. Není však vyloučeno, že se někdo z nich dostane do nominace dodatečně, i když v tomto ohledu má nejvíce šancí coby první náhradník Tomáš Sivok, který figuruje v nominaci jednadvacítky.

Trenér prý zvažoval, zda nepovolat do obrany Radoslava Kováče, jenže nakonec od toho upustil. "Jednak jsem podle rozboru zjistil, že chyby obrany ve Švédsku nebyly tak výrazné a navíc Radek nyní hraje ve svém klubu na postu defenzivního záložníka," uvedl Brückner.

Čeští fotbalisté mají před sebou závěrečné čtyři zápasy o postup na mistrovství světa. V Rumunsku nastoupí v sobotu 3. září, s Arménií se utkají v Olomouci od čtyři dny později. Sraz je v úterý 30. srpna, do Rumunska výprava odcestuje o tři dny později.

Nominace:
Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta Praha, 9 startů/0 branek), Petr Čech (FC Chelsea, 33/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0).
Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 32/1), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck, 20/0), Marek Jankulovski (AC Milán, 41/7), Zdeněk Pospěch (Sparta Praha, 1/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 13/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 39/2), René Bolf (AJ Auxerre, 33/0).
Záložníci: Tomáš Galásek (Ajax Amsterodam, 45/1), Marek Heinz (Borussia Mönchengladbach, 20/3), Jan Polák (1. FC Norimberk, 8/3), Rudolf Skácel (Heart od Middlothian, 2/1), Vladimír Šmicer (Girondins Bordeaux, 75/26), Karel Poborský (Sparta Praha, 105/7), Tomáš Rosický (Borussia Dortmund, 48/13).
Útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 40/25), Tomáš Jun (Trabzonspor, 6/1), Jan Koller (Borussia Dortmund, 64/40).
Kariéra Pavla Nedvěda
Nedvěd se s reprezentačním dresem rozloučil po loňském mistrovství Evropy v Portugalsku, ovšem brzy se začaly množit spekulace o jeho možném návratu. Bilance dvaatřicetiletého Nedvěda se však zastavila na 83 utkáních a 17 gólech. Účasti na MS se nedočkal: v roce 1998 neuspěl český tým v kvalifikaci, o čtyři roky později ztroskotal v baráži na Belgii.
V reprezentaci debutoval Nedvěd v necelých dvaadvaceti letech v červnu 1994 v přátelském duelu s Irskem v Dublinu, kde na poslední tři minuty vystřídal svůj vzor Jiřího Němce. Natrvalo se do výběru kouče Dušana Uhrina prosadil zhruba o rok později a ještě stihnul závěr kvalifikace na ME 1996.
Na závěrečném turnaji v Anglii už patřil mezi největší opory týmu, který nakonec překvapivě vybojoval stříbrné medaile. Nedvěd vynechal kvůli žlutým kartám pouze čtvrtfinále s Portugalskem, v utkání s Itálií v základní skupině se dočkal své premiérové reprezentační trefy.
Čtyřnásobný český fotbalista roku a pětinásobný vítěz ankety Zlatý míč ČR se výrazně podílel i na třetím místě na Poháru FIFA 1997. V zápase se SAE poprvé vstřelil dva góly, což se mu pak povedlo ještě čtyřikrát, naposledy ve střetnutí s Bulharskem před čtyřmi lety.
Ve výborném světle se Nedvěd předvedl na ME 2000 v Nizozemsku a Belgii, kde však celek vedený trenérem Jozefem Chovancem nepostoupil ze základní skupiny. Po Euru pak od Jiřího Němce převzal kapitánskou pásku.
Vlna kritiky se naopak na Nedvědovu hlavu snesla po barážovém dvojutkání s Belgií na podzim roku 2001. Největší české hvězdě, která za sebou měla letní přestup z Lazia Řím do turínského Juventusu, se na hřišti příliš nedařilo a v domácím střetnutí byl navíc vyloučen. V očích veřejnosti mu příliš nepomohl ani bobřík mlčení, který tehdy vyhlásil vůči novinářům.
Nelehkou situaci však bývalý hráč Plzně, Dukly a Sparty za pomoci nově jmenovaného kouče Karla Brücknera ustál a stal se základním pilířem celku, jenž poté poprvé prohrál až po sérii dvaceti utkáních bez porážky a na loňském ME v Portugalsku nadchnul fanoušky i odborníky.
Spanilá jízda českého týmu skončila v semifinále s Řeckem, které budoucí člen All Stars týmu ME kvůli zranění kolena nedohrál. U posledního Nedvědova zápasu v národním mužstvu je díky gólu Traianose Dellase v prodloužení zapsána porážka 0:1.
Zdroj: ČTK.

Reklama