Hlavní obsah

Fotbalisté jsou v Praze, klíčová část kvalifikace je za dveřmi

PRAHA

Fotbaloví reprezentanti se v úterý sjeli do Prahy, aby zahájili společnou přípravu na nadcházející kvalifikační zápasy mistrovství světa. Trenér Karel Brückner sice nominoval dvacet hráčů, ale dnes se mu hlásilo ještě o jednoho muže více; Vratislav Lokvenc už v pondělí absolvoval zdravotní prohlídku svého zraněného kolena a v úterý se přijel pouze domluvit, že se vrací do klubu.

Článek

"Zatím by bylo předčasné, aby s tím hrál, odjíždí se doléčit do Salcburku," vysvětlil trenér, proč z uvažované dodatečné nominace vytáhlého útočníka sešlo.

Národní tým je před závěrečnými čtyřmi duely na dobré cestě k postupu mezi 32 nejlepších celků a nejbližší dvě utkání s Rumunskem i Arménií je mohou k vysněnému cíli významně přiblížit.

Brücknerem nominovaní hráči dnes do dejvického hotelu Praha dorazili v pořádku, žádné potíže už nehlásí ani Tomáš Rosický. Trenér mohl být proto spokojen a o povolání dalších fotbalistů zatím neuvažuje. "Uvidíme během tréninků, ale hráči se nestěžují, se sedmnácti hráči do pole si vystačíme," prohlásil Brückner.

Změny kouče netrápí

Kouče prý netrápí ani skutečnost, že devět hráčů ze současného kádru dvaceti hráčů změnilo během léta dres. Naopak si pochvaloval, že dotažena byla jednání ohledně přestupu Milana Baroše. "Pro někoho může být přechod do nového prostředí problémem, ale v případě Milana to bude podle mého naopak. Protahování jeho situace už nebylo vhodné," uvedl kouč.

Sobotní zápas s Rumunskem může být za daných okolností klíčem k postupu. Pokud by totiž mužstvo vyhrálo, nebo i remizovalo, přiblížilo by si jistotu druhé příčky v konečném účtování, která může velmi reálně znamenat přímý postup. "Neuvažujeme, co by bylo. Musíme myslet na to, abychom si co nejdéle udrželi jednu ze tří možností, které na postup máme," upozornil trenér.

Postoupit na závěrečný turnaj do Německa mohou automaticky vedle vítězů skupin také dva týmy z druhých míst, zbývající druhá mužstva čeká baráž.

Rumuni se pokusí zamíchat pořadím

Rumuni coby nejbližší soupeři se pokusí pořadím ve skupině zamíchat, ale překvapivě nevyužívají toho, aby se zápasy hrály na šedesátitisícovém stadionu v Bukurešti a zápasy přesunuli do přímořské Konstance, která nabízí zastaralou arénu s třetinovou kapacitou. "V Bukurešti by prý stadion nedokázali zaplnit, tady věří v zájem turistů," vysvětlil jeden z důvodů vedoucí české reprezentace Jaroslav Dudl.

Právě turistická oblast Mamaia možná bude znamenat i poměrně slušnou diváckou podporu českého mužstva. Cestovní kanceláře si prý objednaly pro české fanoušky už na 350 vstupenek.

Do Rumunska zamíří výprava až v pátek, den před zápasem. Do té doby se bude národní tým připravovat jako obvykle na pražském Strahově. Zápas se bude hrát v sobotu ve 20:00 SELČ, rozhodčím bude známý norský sudí Terje Hauge.

Reklama