Hlavní obsah

Heinz se s Galatasarayem domluvil, ale klub pozná až se zpožděním

PRAHA

Nezvykle dlouho bude čekat fotbalista Marek Heinz na chvíli, než pozná zázemí svého budoucího zaměstnavatele. Tím se stal v pondělí večer možná až na tři roky Galatasaray Istanbul. Zatímco obvykle hráči ihned po podpisu smlouvy pózují v novém působišti, Heinz uvidí svůj dres s číslem osmnáct poprvé až za osm dnů po splnění reprezentačních povinností.

Foto: archiv

Marek Heinz

Článek

Za normálních okolností by asi neváhal ani minutu a do Istanbulu odcestoval, aby si prohlédl, co ho čeká. Zvlášť, když má trochu obavy, jak si bude na nezvyklé prostředí zvykat. "Bude to hodně jiné, uvidíme, jak si bude zvykat rodina," uvažoval ofenzivní fotbalista, když se na dnešním reprezentačním srazu svěřoval s prvními dojmy po nočním podpisu smlouvy.

Právě povinnosti v národním týmu ale Heinze od cesty odradily. "Nestačil bych se dostat včas do Prahy a to by bylo na obtíž, raději s přesunem počkám," mávnul odevzdaně rukou.

S podpisem pod lukrativní kontrakt neváhal

Přesto neváhal připojit svůj podpis pod lukrativní kontrakt, který ho pošle na zkušenou do málo atraktivních fotbalových končin. "Nakonec nepřijeli ani zástupci klubu do Prahy, přestože to tak chvíli vypadalo. Všechno se odehrávalo přes faxy," připustil, že s funkcionáři ještě osobně ani nemluvil.

Zato už stačil vést telefonní rozhovor s trenérem Geretsem, který ho do Istanbulu vytrvale lákal. "Říkal mi, že budeme mít silný tým, jen prý potřeboval hráče na levou stranu. A to by mi mohlo svědčit," vysvětlil Heinz, proč se nechal nabídkou z Turecka zlákat.

Jeho přestup přišel paradoxně ve chvíli, když se mu konečně začínalo v Mönchengladbachu dařit. "To už tak někdy bývá, už jsem byl smířen s tím, že zůstanu další rok. Během léta sice byly nějaké náznaky nabídek z Marseille a Celty Vigo, ale nakonec to už na změnu vůbec nevypadalo. Možná ale je dobře, že to bylo nakonec tak narychlo," uvažoval dnes v pražském hotelu Praha před novináři.

Rodina v počátcích budě chybět

Připustil ale, že trochu řešil dilema, zda do netradičního prostředí vůbec jít. "Hlasy se různí. Někteří hráči byli v Turecku maximálně spokojeni, někteří se tam zase trápili. Dnes jsem to už probíral i s Tomášem Junem a tomu prý nic nechybí," připomněl Heinz, že nebude prvním hráčem národního týmu, který bude na pražské srazy létat z istanbulského letiště.

Rodinu ale v první fázi do Turecka brát nebude. "Nejprve musím zjistit, co a jak, aby nám tam nic nechybělo. Mám představu, že si najdu nějaké bydlení poblíž tréninkového centra, nechtěl bych cestovat na tréninky přes zacpané město," plánoval si Heinz první kroky.

Jeho premiérová cesta ale bude hodně nezvyklá, žádné stěhování rozhodně připomínat nebude. "Až za týden po reprezentaci vyrazím, budu mít s sebou jen tři trička a dvoje rifle. Asi budu v počátcích hlavně hodně nakupovat," uzavřel s úsměvem své představy o přesunu za fotbalově vstřícnějším prostředím.

Reklama