Hlavní obsah

Jun zatím málo hraje, ale bydlení má jako o dovolené

PRAHA

Z největší dálky na jedny z klíčových zápasů kvalifikační bitvy o mistrovství světa v Německu létá Tomáš Jun. V minulé sezóně nejlepší kanonýr české nejvyšší fotbalové soutěže si totiž pomalu zvyká v tureckém Trabzonsporu.

Foto: AC Sparta

Tomáš Jun na archivním snímku

Článek

"Bydlení jsem si vybral už při podpisu smlouvy, kdy jsem si obhlédnul tři možnosti. Když jsem dorazil podruhé, vybral jsem si barák u Černého moře. Není tam písečná pláž, ale je tam skvělé ovzduší. Je to trošku jako na dovolené. Jsem moc spokojený," usmívá se mladý útočník.

Všude to má blízko. "Pět minut na stadión a na letiště, tři minuty do tréninkového centra," přibližuje podmínky. Už se snaží proniknout do tajů tureckého jazyka. "Zatím se dorozumívám anglicky a asi bych tak mohl mluvit i dál, ale podepsal jsem smlouvu na pět let, tak se chci naučit. Pozdravit, poděkovat už umím. Myslím, že do půl roku to zvládnu. Kluci v kabině mi hodně pomáhají, jsou fakt přátelští a chtějí se pořád bavit," pochvaluje si Jun zájem nových parťáků.

Postupně si zvyká i na jinou mentalitu v nové zemi. "Život je v Turecku o hodně jiný než u nás. Většina tamních obyvatel se hodně modlí," přibližuje nejzásadnější poznatek. "A také milují fotbal. Většina lidí ve městě zná všechny hráče a hodně naše zápasy prožívají. Chodí fakt hodně lidí, pořád zpívají, atmosféra je fantastická," vypráví Jun.

Odehrál necelých 80 minut

Jednou už zažil i odvrácenou tvář fanatického zájmu o fotbal. "Vyřazení z Ligy mistrů nesli dost těžce, byli z toho nešťastní. I kluci říkali, že takovou reakci zažili poprvé, protože při odjezdu ze stadiónu létalo na autobus všechno, co měli fanoušci po ruce," líčí Jun okamžiky po vyřazení z druhého předkola prestižní soutěže od Famagusty. "O Ligu mistrů usilovali neúspěšně už podruhé nebo potřetí v krátké době, takže jejich hněv to možná znásobilo. Naštěstí jinak moc neprohráváme," doplňuje s úsměvem.

Zatím mu život otravují jen dvě věci. "Nepříjemné je pouze cestování, protože se musí přes Istanbul, a to je fakt hodně zdlouhavé. Tam jsou velké kontroly a letadla mají dost zpoždění. Běžně se létá o hodinu později, ale Turkům je to jedno. V tomhle jsou zvláštní," kroutí Jun hlavou.

Druhou kaňkou na zatím jinak pohodově se rozbíhajícím angažmá je malá vytíženost. Ve čtyřech zápasech odehrál v součtu 79 minut. Vždy naskočil do hry až ve druhém poločase. "Řekli jsme si s trenérem, že se nejprve musím sehrát s týmem a zvyknout si na podnebí, protože je tam fakt šílené vedro," vysvětluje Jun, proč nedostává tolik příležitostí.

Postupně by se měl však probojovat do základní sestavy. Takový je cíl českého útočníka, který má zelenou i od trenéra. "Po našem reprezentačním utkání ve Švédsku jsme spolu měli pohovor. Vysvětlil mi, že se mnou počítá a je připravený kvůli mě změnit rozestavení týmu, který poslední tři roky hrál na jediného útočníka," přibližuje Jun obsah hovoru.

Dostat se do sestavy nebude snadné

"Věřím, že se postupně prosadím," doufá Jun. Nebude to však mít snadné. Poznal, že mužstvo Trabzonsporu je hodně kvalitní.

"Jsou tam dva borci z Brazílie, jeden z Ghany, v záloze reprezentant Polska a v útoku hráč tureckého nároďáku. Jsme jedním ze čtyř největších klubů. Úkolem je konkurovat třem největším klubům z Istanbulu," přibližuje záměry vedení Jun. Na souboj s Fenerbahce, Galatasarayem či Besiktasem se těší.

"Všichni v klubu je chtějí pokořit. Hlavně Fenerbahce, protože ty nemají rádi. Mezi kluby vládne docela nevraživost," vypráví český reprezentační útočník.

Od včerejška už se pilně chystá na kvalifikační dvojzápas v Rumunsku a s Arménií. "Nizozemci v Rumunsku sice poměrně snadno vyhráli, ale nečeká nás nic lehkého. Hlavní bude, abychom se vyvarovali tolika promarněných šancí jako v přípravě ve Švédsku. To by se nám mohlo vymstít," přemítá Jun o blížících se bojích o MS 2006 v Německu.

Reklama

Související témata: