Hlavní obsah

Gólman Čech vyhlíží i svůj maturitní den

PRAHA

Zvládnutí podzimních zkoušek v reprezentační brance ho má přivést na světový šampionát, Petr Čech však hodlá v dohledné době podstoupit další perný test - maturitu. Ale zatím se na ni nedostává času.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Učebnice v kufru jej doprovázejí na cestách za fotbalem. "Mám je neustále při ruce, abych si mohl opakovat a nic nezapomněl," připomíná brankářská jednička národního týmu. Nabitý program mu ale zatím nenabízí volno, aby předstoupil před zkušební komisi.

"Doufám, že se nějaké objeví. Pro mě by bylo nejjednodušší, kdybych to už mohl mít za sebou, ale stojí to hlavně na mých povinnostech v klubu. Musím počkat, až se mi nějaký den podaří najít," vyhlíží jedna z plejády hvězd londýnské Chelsea nejasné obrysy termínu zkoušky dospělosti.

Čecha na plzeňském sportovním gymnáziu, na němž studoval podle individuálního plánu, čeká mimo jiné prověrka ze tří jazyků - češtiny, angličtiny a němčiny. "Je to o tom, jestli se člověk cítí připravený. Já myslím, že jsem. Uvidíme, jestli to výsledek potvrdí."

Povinnost zvítězit

Možná klíčová kvalifikační bitva ho čeká v sobotu. Výhra v Konstance by znamenala definitivní odstavení Rumunů. "Potřebujeme další výhry - i ve středu s Armény -aby utkání s Nizozemci mohlo být opravdu rozhodující o první místo. Nizozemci teď mají slabé soupeře ze spodu tabulky. Asi nezaváhají. Proto je naší povinností vítězit."

I z druhého místa by ale cesta na MS mohla být otevřená. "Je to nadějné. Vždyť v kvalifikaci není mnoho týmů, které by měly tolik bodů jako my a mohly s námi bojovat o přímý postup," přemítá gólman o možnosti, že by se český tým zařadil mezi ty dva, které postoupí jako nejlepší z druhých míst.

Je podle něj reprezentace v lepším rozpoložení než před domácím utkáním s Rumuny, jemuž předcházela porážka v Nizozemsku? "Body potřebujeme stejně. Ta situace je prakticky totožná."

Góly jej neděsí

Neděsí jej, že v reprezentaci inkasuje více, než je zvyklý z Chelsea. estěžuje si na zadáky. "Česká obrana vždycky patřila k pýše národního týmu," tvrdí Čech navzdory prohře se Švédy v přípravě a třeba i třem inkasovaným gólům na jaře s Finy. "Ve Švédsku se to v defenzivní činnosti nepovedlo celému týmu. Rozhodně to nepadá jen na hlavu obrany," míní Čech.

Čeká, že to budou Rumuni, kdo bude od počátku útočit, snažit se o tlak. "Potřebují vyhrát, aby si zachovali postupovou naději. Bude na nich, aby to režírovali. Ale může to dát výhodu nám. Nebudeme muset útočit do plné obrany, to je příležitost k přečíslení."

Co mu letí hlavou, když padne jméno soupeře z Balkánu? "Spoléhá na zkušenou osu - v bráně Lobont, před ním Chivu a také Mutu. To je podle výkonů i jména největší hvězda," říká k hráči, s nímž krátce sdílel kabinu v Chelsea.

"Fotbal si vyloženě užívá. Když se dobře vyspí, tak může podat fantastický výkon. Ale dá se otrávit, když má stále někoho u sebe, kdo mu šlape na paty. Je to jejich mentalita," pokračuje třiadvacetiletý gólman, jenž se podílí na vlně úspěchů v rozbíhající se anglické lize.

Chelsea v ní dosud neztratila. "Ukázali jsme všem, že sílu máme. Ale je moc brzy hodnotit, jak to bude pokračovat. Podle mého soudu čtyři kola nic neřeší."

Reklama