Hlavní obsah

Rumuni hrají s Čechy o udržení naděje

PRAHA

Tým stojící na pokraji propasti zvané postupová beznaděj nastoupí proti českým fotbalistům. Jen výhra udrží Rumunům reálnou postupovou šanci na jednu z rolí ve vrcholném představení příštího roku, MS v Německu. S Brücknerovým týmem se o ni zkusí rvát v sobotu v Konstanci na stadiónu Georghe Hagiho - "Maradony z Karpat", jehož věhlas přesáhl snad i legendu o hraběti Drákulovi.

Foto: www.petr-cech.cz

Rumuni potřebují české fotbalisty porazit, aby si uchovali naději na postup na MS.

Článek

Rumuni jsou schopni ďábelských kousků, po léta jsou středem zájmu i nejslavnějších klubů, genialitu ale mnohdy v mžiku pozbudou a otráveni nekompromisní obranou dokážou selhat.

Dvoubodová ztráta v tabulce a těsná prohra v utkání na Letné jasně naznačují, co Rumuni potřebují. "Vyhrajemeli o dvě branky, získáme opět šanci na kvalifikaci. Zároveň jakékoli vítězství proti silnému mužstvu může být dobrým východiskem pro budování nové rumunské reprezentace," cituje ČTK trenéra Victora Piturku.

V jeho výběru se objevilo jen osm z původně nominovaných patnácti legionářů. Přednost dostali hráči z domácí ligy. Největší hvězdy v čele s útočníkem Adrianem Mutuem z Juventusu však v celku zůstaly. "Hodně mu věřím. Je v dobré formě," poznamenal Piturca.

:ANKETA
Jak skončí kvalifikační zápas českých fotbalistů v Rumunsku? Hlasujte v anketě na konci článku.

Ležérní příprava

Rumuni v týdnu za zavřenými dveřmi sehráli modelový přípravný zápas proti béčku bukurešťského týmu Farul, který hraje ve třetí lize. "Trenér vyzkoušel jak model 4-4-2, tak i pro Rumuny v posledních letech neobvyklé rozestavení 3-5-2," napsal list Jurnalul National a připojil pravděpodobnou sestavu pro sobotní duel: Lobont - Contra, Tamas, Chivu, Rat - Fl. Petre, Codrea, D. Munteanu, G. Coman - Dica, Mutu.

"Není až tak důležité, v jakém rozestavení budeme hrát, ale důležité je to, aby před Čechy byl neustále val osmi hráčů. Po získání míče musíme přecházet rychle do protiútoků," řekl Christian Chivu, který má být v sobotu kapitánem Rumunů.

Tamní média poukazují na to, že příprava výběru zatím probíhá "v poměrně ležérním stylu". Gazeta Sporturilor napsala, že fotbalisté mohli v pondělí večer na vycházku s volným návratem "v rozumnou hodinu" a v úterý zase měli na programu koupání na pláži v Mamaii, kde se fotili s fanynkami a rozdávali podpisy.

Ve středu zase Piturca zrušil večeři v luxusním hotelu Rex, kde jsou hráči ubytováni, a pozval všechny včetně rodinných příslušníků a přátel do jiné restaurace, kde si prý poseděli nejméně dvě až tři hodiny. "Všichni hráči se museli uvolnit a získat pohodu. Teď už budeme trénovat dvoufázově a se zaměřením na sobotu," dodal Piturca.

Sází na hříšníka

Ten bude sázet hlavně na znovuzrozeného Adriana Mutua, který byl krátce po kvalifikační prohře Rumunů na Letné obviněn z užívání kokainu. Vyhazov rumunské hvězdy z Chelsea přišel záhy. Z týmu miliardáře Abramoviče ale nemusel do nižších pater evropské scény. Italský gigant Juventus po něm záhy sáhl a uzavřel s ním dohodu na pětileté angažmá.

Než pro něj začalo, absolvoval léčebnou kúru v protidrogové klinice. Sedmiměsíční trest za pozitivní dopingový test hráči vypršel v květnu. "Odpočítávám dny a hodiny, které zbývají do chvíle, než budu moci znovu hrát," těšil se v posledních dnech trestu na utkání.

Ještě na jaře stihl premiéru v italské lize. V posledním kole odehrál půlhodinku v dresu mistra proti Cagliari. Vzápětí byl zpět i v národním týmu. Proti Andoře dal nedávno dva góly. Teď vyrazí i na Čechy. "Šance na postup jsou malé, máme odehráno o dva zápasy víc, ale dokud je naděje, nesmíme to zabalit. Potřebujeme sice porazit Česko a vyhrát ve Finsku, ale není to nereálné," přemítá o šancích týmu.

Bilance je kladná

Dosud sehráli čeští a českoslovenští fotbalisté s Rumunskem jednatřicet zápasů s bilancí, která jasně mluví v jejich prospěch: 18 - 7 - 6 - 66:35. Mezi posledními zápasy uplynulo více než jedenáct let.

Loni v říjnu zdolal v kvalifikaci MS český tým tohoto soupeře na Letné 1:0 gólem Kollera z penalty.

V roce 1993 v jednom z posledních zápasů rozstřílela společná československá reprezentace Rumuny v Košicích 5:2, rovněž v kvalifikaci na MS, ale do USA nakonec tým nepostoupil.

Rumuni bývají naším soupeřem v kvalifikacích poměrně často. O účast na MS jsme s nimi bojovali šestkrát, o ME pětkrát. Zejména v kvalifikačních bojích se proti nim reprezentaci dařilo, na světových šampionátech pak s nimi má vyrovnanou bilanci.

V roce 1934 v Terstu později stříbrný tým zvítězil nad Rumuny 2:1, v roce 1970 v Guadalajaře to Rumuni stejnou měrou Čechoslovákům vrátili.

Posledních deset utkání z českého pohledu
2004 Praha 1:0 (kval. MS)
1993 Košice 5:2 (kval. MS)
1992 Bukurešť 1:1 (kval. MS)
1989 Nitra 2:0 (přátelsky)
1983 Bratislava 1:1 (kval. ME)
1983 Bukurešť 0:1 (kval. ME)
1980 Brno 2:1 (přátelsky)
1977 Rabat 1:3 (turnaj)
1976 Praha 3:2 (přátelsky)
1976 Bukurešť 1:1 (přátelsky)

Reklama

Související témata: