Hlavní obsah

Brankář Čech má poraněné rameno a vrací se do Londýna

Brankář Petr Čech má pohmožděné rameno a bude českým fotbalistům chybět ve středečním zápase s Arménií v Olomouci. Gólman Chelsea, který zatím nevynechal ani jeden kvalifikační zápas, odlétá zpátky do Londýna, aby tam co nejrychleji zahájil léčbu. Novinářům to při nedělním tréninku řekl mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Foto: www.petr-cech.cz

Petr Čech

Článek

"Čech si po utkání v Rumunsku stěžoval na bolest v rameni a po konzultaci s klubem se vrací do Londýna," řekl Tuček. Trenér Karel Brückner tak bude ve středu v Olomouci volit mezi Jaromírem Blažkem ze Sparty a Antonínem Kinským ze Saturnu Ramenskoje.

Lékař národního týmu Petr Krejčí připomněl, že Čech má problémy s ramenem už asi tři měsíce a v minulém týdnu s ním byl v Praze na magnetické rezonanci. Chelsea prý už před Rumunskem upozorňovala, že bude chtít svého gólmana zpátky, kdyby se jeho stav v Konstance zhoršil, a dnes si vyžádala jeho návrat. "O dlouhodobém léčení rozhoduje klub. Ale kdybychom hráli ve středu s Nizozemskem a ne s Arménií, tak bychom asi trvali na tom, aby Čech zůstal," řekl Krejčí.

Zranění Rosického bude dlouhodobější

Dnešní lékařské vyšetření ukázalo, že zranění Tomáše Rosického asi bude dlouhodobější záležitostí. "Nejsou to třísla, ale upínač stehenního svalu," upřesnil diagnózu lékař týmu a Rosického start označil za nejistý.

Podobnou prognózu vyslovil v případě Marka Jankulovského, který odkulhal hned v úvodu sobotního zápasu. "Naštěstí se nepotvrdily obavy, že by měl kotník znovu zlomený. Ale zabolely ho šrouby, které v něm má po operaci. Možná je tam i podvrtnutí a na tuto diagnózu jsou tři dny odpočinku málo, takže to nevidím moc příznivě," vysvětlil Krejčí.

Naopak kapitán Tomáš Galásek již dnes plně trénoval a jeho zdravotní stav by mu měl umožnit v Olomouci nastoupit. Podle vyjádření Krejčího byl záložník Ajaxu Amsterodam připraven již pro zápas s Rumunskem, ale po vzájemné dohodě toto utkání raději vynechal.

Galásek nechtěl riskovat

"Tomáš je zkušený hráč a ví, jak se má na hřišti kontrolovat, ale ve hře se mohou vyskytnout nekontrolovatelné situace. Sám si řekl, že by to od něho asi nebylo stoprocentní a tak do utkání raději nenastoupil. Bylo by riskantní, kdyby musel brzy střídat," uvedl Krejčí.

Samotný Galásek vidí svůj stav optimisticky a věří, že by si ve středu mohl proti Arménii zahrát. "Vypadá to dobře a myslím, že mohu být pozitivní. Jestli nastoupím, však nemohu říci, protože nejsem trenér. Ale připraven budu," řekl po dnešním tréninku na Strahově.

Polák by měl být v pořádku

Velký otazník visel také nad Galáskovým náhradníkem, záložníkem Janem Polákem, který rovněž vynechal dnešní trénink kvůli vyšetření v nemocnici. Ze sobotního utkání si odnesl hematom na pravém stehnu a také naražená žebra. Ovšem díky okamžité lékařské péči se zdá být jeho zdravotní stav v pořádku a měl by být v Olomouci připraven nastoupit.

Kvůli zranění odstoupil z utkání předčasně také obránce René Bolf. Toho již delší dobu trápí zadní strana stehna, ale také on by měl být v pořádku, stejně jako další fotbalisté, kteří si odnesli z utkání v Rumunsku nějaké šrámy. Především pak Zdeněk Grygera, který má nakopnuté koleno, a Milan Baroš, jehož trápí natažená třísla. Oba však dnes trénovali a jejich start by neměl být ohrožen.

Reklama