Hlavní obsah

Brückner: Musíme spočítat padlé a hrát dál

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Improvizace v sestavě, způsobená nečekaně velkým množstvím zraněných. Současně ale kolísavá hra opor. To jsou palčivé problémy, se kterými se nejen v Rumunsku musel vyrovnat kouč české fotbalové reprezentace Karel Brückner. "Možnost jít na mistrovství přímo z prvního místa je asi pryč," upozorňuje trenér národního týmu v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Znamená druhá prohra v řadě - po přípravě ve Švédsku teď i v Rumunsku - pokles formy českého týmu? Nedá se to tak říci. Máme potíže. Musíme improvizovat v obsazení postů. Teď ještě více než při přípravě ve Švédsku. A problémem je i výkonnost některých hráčů.

Co podle vás v sobotu rozhodlo o vítězství Rumunů? Byli lepší, chytřejší v kombinaci. Zvítězili zaslouženě. Přehráli nás v první půli především po stranách. A Mutu je prostě Mutu. Koncovku umí. Soupeřům stačí i málo šancí. Ve Švédsku jsme v srpnu byli ve všem lepší, ale prohráváme v produktivitě. Nedáváme góly

Jak moc výsledek změnil postupové šance českého týmu? Možnost jít na mistrovství přímo z prvního místa je asi pryč. Zbylé dvě - z druhé příčky rovnou nebo přes baráž - jsou ještě ve hře. A máme to pořád ve svých rukou.

Ale přece jen: nejste zklamán? Nejde si hrát na pocity. Teď máme Arménii, musíme spočítat padlé a hrát dál.

Chyběl Rosický v sobotu opravdu výrazně? Určitě ano, ale Polák s Heinzem myslím odvedli ve středu dobrou práci. Problémy jsme měli spíše po stranách.

Musel jste hodně měnit taktiku? Chtěli jsme hrát jednoduše, žádný krásný fotbal, za který bychom byli chváleni, ale spíše poctivě dozadu. Ubránit to. Nepovedlo se.

Tým se vám rozpadá, nevrátil se do něj Nedvěd. Další jsou zraněni. Je to nejsložitější situace, jakou jste v národním týmu zažil? Pravda, není to takové jako před dvěma roky, kdy jsme vystačili s dvanácti hráči. Teď těžko skládáme obranu, zraněni jsou středoví hráči. Forma je kolísavá, musíme si ale poradit. Rumuni měli taky takové období, teď to stabilizovali.

V tabulce je tým už pod Rumuny. Je to složité, nebo vás uklidňují zápasy k dobru? Nedíváme se na to takhle, ale je to nepříjemné.

V čem je problém zvaný produktivita střelby? Ve volbě nominovaných? Nevěřím, že bychom se spletli. Zpravidla nominovaná čtveřice Koller, Baroš, Jun a Lokvenc je nejgólovější. Výběr je absolutně správný. Chce to jen dořešit akce před bránou. Naši útočníci se v Rumunsku prali, ale ani z 50 procent se nedostali do tak kvalitních akcí jako ve Švédsku.

Vůbec nevycházely ani standardní situace. Ať už je zahrával Poborský, nebo Heinz. To bylo hodně špatné.

Na Poborském je vidět, že zjevně není v optimální formě... Ale aspoň každou druhou standardní situaci by měl umět kopnout. Navíc když odešel Marek Jankulovski, neměli jsme leváka, zkoušel to tedy Marek Heinz, ale ulítávalo jim to hrozně moc.

O poklesu formy se nechcete příliš bavit. Snad proto, že Poborský je kapitánem týmu. Nechci to tahat z šatny.

Petr Čech v poslední době v reprezentaci až nečekaně často inkasuje? Má smůlu, jde na něj málo střel a málo akcí. Chybějí mu zákroky. O to je to horší. Brankář, který je v permanenci, asi chytá lépe.

Jak se vám zamlouvala tvrdost, s níž šli Rumuni do boje? Rozhodčí to pouštěl a doplatili jsme na to. Domácí to vzali hodně prestižně. Sudí jim vyhovoval, ale na to se vymlouvat nemůžeme.

Reklama