Hlavní obsah

Brankář Blažek se záskoku nebojí, byl na něj připravený

Bez větších emocí přijal brankář Jaromír Blažek zprávu, že ve středečním kvalifikačním duelu fotbalistů s Arménií nahradí zraněného Petra Čecha. Reprezentační jedničku trápí chronické potíže s ramenem, které Čech odjel už v neděli léčit do svého klubu, a tak vyjde řada na obvyklého náhradníka. Zkušený sparťanský gólman se ale ničeho neobává, na podobný záskok prý je připraven.

Foto: Sparta Praha

Brankář Jaromír Blažek

Článek

Blažek navíc o Čechově odjezdu na rozdíl od veřejnosti věděl už v průběhu minulého týdne. Vedení národního týmu se rozhodlo Čecha uvolnit k doléčení místo utkání s papírově lehčím soupeřem již dříve, ale informaci tajilo.

"Pro mě to samozřejmě bylo lepší, ale v přípravě jedničky a náhradníka zase není tak velký rozdíl. Možná, že jako dvojka o soupeři méně přemýšlím, ale výrazný rozdíl v tom nalézt nelze," vysvětloval dvaatřicetiletý brankář po příjezdu do Olomouce, kde se zápas bude hrát.

Desátý zápas v reprezentaci

Po Blažka to bude desáté vystoupení za národní tým, ovšem teprve druhé soutěžní. Mimo osmi přípravných utkání odchytal také duel proti Německu na loňském Euru, v kvalifikaci ale ještě nenastoupil. "Nelze to moc rozlišovat, v reprezentaci se moc zápasy jako příprava neberou. To jsou zápasy stejně vypjaté, jako když jde o body," prohlásil Blažek, který naposledy oblékl dres národního celku v únoru ve Slovinsku.

Do reprezentační branky se paradoxně dostane po půlroční pauze v době, kdy mu fotbal moc radosti nepřináší; ať už ve Spartě či v reprezentaci. "Ani už nepamatuji, kdy jsem naposledy dohrál zápas s nulou," povzdychl si. Letenský klub neprožívá šťastné období, navíc dostává i hodně hloupé góly. "Na toto téma už bych nejraději zapomněl. Těch polovlastních gólů totiž je od začátku letní přípravy už alespoň pět," kroutil hlavou a připomněl třeba branku v přípravném utkání s Norimberkem.

Atmosféra bude skvělá

Sparťanské inkasované góly jsou si hodně podobné: těsně před gólmanem míč změní s pomocí spoluhráčova dotyku směr a Blažek jen přihlíží. Ostatně i první sobotní gól v Čechově síti byl podobný. "Já to viděl z lavičky, a tak jsem o žádné teči ani nevěděl. Ale Petr ani jednu branku chytat nemohl," obhajoval svého kolegu.

Na středeční zápas se Blažek těší i z jiného důvodu. Atmosféra při olomouckých zápasech reprezentace bývá skvělá. "Tady se lidi na ty zápasy vždy moc těší a podle toho to pak i vypadá. Je proto dobře, že úterní trénink bude otevřený a diváci nás mohou přijít pozdravit jako třeba před zápasem s Moldavskem," zavzpomínal na dva roky starý duel, kdy do hlediště na přípravu přišly téměř čtyři tisícovky lidí. Fotbalisté se jim potom za důvěru odvděčili pěti brankami v moldavské síti.

Reklama