Hlavní obsah

Nejsme jako Brazilci, tvrdí Šmicer

Igor BruzlPrávo

Porážky ve Švédsku a Rumunsku vrátily český fotbal do reality všedního dne. Pokora a respekt k soupeři, to se teď musejí znovu učit nejen hráči, ale i fanoušci a někdy až příliš optimistická média. "V těžkých zápasech bychom měli začít vycházet z obrany. Nejsme Brazilci, abychom každého přehráli a přestříleli," tvrdí záložník Vladimír Šmicer.

Foto: archiv

Vladimír Šmicer

Článek

Poslední vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem pro příklad nejde daleko. "Viděl jsem zápasy Angličanů ve Walesu nebo Italů ve Skotsku. Favorité spoléhali na defenzívu a brejky. My si asi po utkání ve Švédsku, kde jsme měli hodně šancí, mysleli, že to bude v Rumunsku stejné. Jenže oni nás přečetli, uhlídali Kollera a příležitosti nepřišly," analyzuje porážku.

Podle něj v Konstanci nedošlo ani tak na pád z výšin jako spíš návrat do reality. I Rumuni mají silný tým. "Možná jsme si vzali do hlavy, že každého přejedeme útočným fotbalem, ale tak to není. Výsledkem je, že v podstatě hrajeme už jen o druhé postupové místo ve skupině, momentálně skvělí Nizozemci si přímý postup stěží nechají utéci," odhaduje středopolař Bordeaux a dodává: "Hrozba ošidné baráže začíná být opravdu zase reálná."

Na baráž nemyslí

Baráž. To slovo českým fotbalistům od nezdaru s Belgií v roce 2001 nahání hrůzu. Šmicer to má v živé paměti. "Taky jsme tehdy začali kvalifikaci dobře, vyhráli v Bulharsku. Jenže pak jsme pokazili zápasy s Dánskem, poklesla nám forma a my potupně vypadli," vzpomíná na těžké chvíle dvaatřicetiletý zeť bývalého kanonýra Vízka. "Musíme se z toho poučit. Potřebujeme vyhrávat, abychom do baráže nešli po nějakých nezdarech," dodává.

Kdo by mohl být soupeřem v play-off? Na to zatím Češi nehledí. "Potřebujeme zdolat Arménii a chytit se v zápasech s Nizozemci a ve Finsku. Vždyť ještě není ani vyloučen přímý postup ze druhého místa, když by soupeři ztráceli," doufá Šmicer. Sám prohlašuje, že těžší sok než Nizozemci v jejich současné formě by asi v baráži nečíhal: "Nechci však předbíhat. Vím, že se tam například může objevit Francie, ale je to spravedlivý systém, postoupí ten lepší. O Belgii se také psalo, že je to přijatelný protivník, a jak to dopadlo..."

Jakýmkoliv způsobem zdolat Arménii, dát zdravotně dohromady opory a vrhnout se na finální fázi eliminací o postup do Německa. To je hlavní úkol fotbalistů. "Kdo nám nejvíc schází? To nechci hodnotit. Nemůžeme se upírat na to, že jsme oslabení. To bychom se pak třeba mohli vymlouvat, že nehrají Nedvěd, Berger, Řepka. My musíme věřit sami sobě a svým schopnostem," vlévá spoluhráčům sílu do žil Šmicer.

Reklama

Související témata: